Εξορμήσεις

21.09.2019
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - 39η Παγκρήτια Ορειβατική Συνάντηση στο δάσος του Ρούβα

39η ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΣΤΟΥ ΡΟΥΒΑ

Του ορειβάτη Δακανάλη Μανόλη

Στο νοτιανατολικό τμήμα του Ψηλορείτη βρίσκεται το μαγευτικό πρινόδασος του Ρούβα εκτάσεως 30.000 στρεμμάτων, είναι ένα από τα μοναδικά φυσικά δασικά οικοσυστήματα με αειφόρα ανάπτυξη. Με τους πρίνους συνυπάρχουν, σφεντάμια, αζίλακες, λιόπρινα, πεύκα και κυπαρίσσια. Η περιοχή είναι βιότοπος του γύπα ή σκάρας, του γυπαετού ή κοκαλά, του αγριόγατου ή φουρόγατου και άλλων ειδών. Πάνω από τη μάνα του νερού σε περιφραγμένη μικρή έκταση ενδημεί η ορχιδέα της Κρήτης, το κρητικό κεφαλάνθηρο, ενώ στη θέση «Διπλόρι» η Ζέλκοβα-Αμπελίτσα-Ανέγνωρο σε έκταση 20 περίπου στρεμμάτων.

Στο Λάκκο του Ρούβα (υψ950μ) με το πέτρινο εκκλησάκι του Αι Γιάννη, τα πανύψηλα πλατάνια και το καταφύγιο, πραγματοποιήθηκε η 39η Παγκρήτια Ορειβατική Συνάντηση στις 7-8 Σεπτέμβρη 2019 με διοργανωτή και οικοδεσπότη τον Ορειβατικό Σύλλογο Μοιρών και συνδιοργανωτές, την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Φαιστού.

Ορειβάτες από όλη την Κρήτη και την Ένωση Ορειβατών φυσιολατρών Αθήνας, το απομεσήμερο συνέρρεαν στο μαγευτικό δάσος του Ρούβα με τα πόδια ή με αυτοκίνητα από τη θέση «Σελί», ακολουθώντας ένα οφιοειδή δασικό δρόμο κάτω από την σκιά των πρίνων. Η πορεία κράτησε περίπου μια ώρα.

Στη γραμματεία έγινε εγκάρδια υποδοχή των φιλοξενουμένων ορειβατών με κέρασμα ρακής, ξηρούς καρπούς και ένα αναμνηστικό μπλουζάκι. Το λιόγερμα είχε δημιουργηθεί ένα παγκρήτιο προσωρινό ορειβατικό χωριό με πολύχρωμες σκηνές και περίπου 350 κατοίκους.

Οι πορφυρές ακτίνες του ήλιου άρχισαν να φωτίζουν με χρυσαφή χρώματα την κορφή της Χαλασοκεφάλας. Τότε άρχισε η καθιερωμένη τελετή με ενημέρωση από τον οικοδεσπότη πρόεδρο του Ορειβατικού Μοιρών Δακανάλη Μανόλη.

Σύντομους χαιρετισμούς απεύθυναν οι, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος και ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης. Ακολούθησαν προσφωνήσεις και ανταλλαγές δώρων του οικοδεσπότη προέδρου και των υπολοίπων προέδρων της Κρήτης.

Στη συνέχεια προσφέρθηκε πλούσιο δείπνο από βραστό κρέας, πιλάφι κλπ σε όλους που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Ακολούθησε τρικούβερτο γλέντι από τους ανιδιοτελείς δεξιοτέχνες οργανοπαίχτες της Κρητικής μουσικής, Τσικριτσάκη Κώστα στη λύρα, τον ορειβάτη Νίκο Λεμονάκη στο λαούτο, Μαρκογιαννάκη Νίκο στο μαντολίνο, Βρυσσανάκη Κώστα στο λαούτο, Ζαχαρένια Πετράκη στο τραγούδι και τα τουμπελέκια. Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ και τους ευχόμαστε υγεία, για να γλεντάνε τον κόσμο.

Η περιοχή του Ρούβα είναι τόπος ιστορικής μνήμης, χώρος ελευθερίας των επαναστατών, οπλαρχηγών, χαίνιδων κατά την Ενετοκρατία, Τουρκοκρατία και τη Γερμανική κατοχή.

Με το δροσερό πρωινό ξύπνημα προσφέρθηκε πλούσιο πρωινό από τσάι του βουνού μαλοτήρα, τυρί και διάφορες λιχουδιές.

Η εκκίνηση 129 ορειβατών με αρχηγό τον Κώστα Μουζουράκη για τους «Δυο Πρίνους» άρχισε, όταν ο κοσμογυριστής ήλιος βρίσκονταν μια κονταριά πάνω από την κορφή «Γυριστή». Το ανηφορικό μονοπάτι που ακολουθήσαμε βρίσκονταν μέσα σε πευκόδασος και μας οδήγησε στους «Δυο Πρίνους» (υψ1200μ), που είναι το μπαλκόνι του Ρούβα. Εκεί πάνω στο πλάτωμα βρίσκεται το ξωκλήσι του Μιχαήλ Αρχαγγέλου και της Αγίας Ευφροσύνης με χώρο αναψυχής και μερικά βοσκόσπιτα. Από εκεί πάνω μαγεύεται ο επισκέπτης βλέποντας το μεγαλείο του δάσους και την αγριάδα της ευρύτερης περιοχής.

Η επιστροφή πραγματοποιήθηκε από το πρινόδασος του «Μέσα Ρούβα». Μέσα στο δάσος επικρατούσε απέραντη γαλήνη, δεν ακούγονταν παρά μόνο το θρόισμα των φύλων και το περπάτημα των ορειβατών.

Πραγματοποιήσαμε μια ευχάριστη κυκλική πορεία, που κράτησε περίπου τρεις ώρες. Ευτυχώς είχαμε σύμμαχο τον καιρό το διήμερο της εκδήλωσης.

Με την επιστροφή μας στον καταυλισμό στον παραμυθένιο Λάκκο του Ρούβα, απολαύσαμε τη μακαρονάδα, με βραστό κρέας κλπ. Με τη λήξη του γεύματος σήμανε και το τέλος της φιλοξενίας μας.

Ευχαριστούμε θερμά όλους και όλες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση του συλλόγου μας. Πιστεύουμε, ότι ανταποκριθήκαμε πλήρως στις προσδοκίες των φιλοξενουμένων μας, οι οποίοι εκφράζονταν με επαινετικά σχόλια.

Αρκετοί ορειβάτες το απομεσήμερο κατηφόρισαν νότια στο άγριο φαράγγι του Γάφαρη μήκους 5 χιλιομέτρων, το οποίο σχηματίζεται σαν μια μεγάλη μαχαιριά μεταξύ των κορφών Αμπελάκια και Σαμάρι. Οι άγριες πλαγιές του φαραγγιού είναι κατάφυτες κυρίως από πεύκα και δίκταμο ή έρωτα ενδημικό φυτό της Κρήτης. Κατέληξαν στη φυσική λίμνη Βότομος, η οποία τροφοδοτείται από τα σωθικά του βουνού με μεγάλες ποσότητες κρυστάλλινων υδάτων και έχει δημιουργηθεί ένας υδροβιότοπος και χώρος αναψυχής.

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ορειβατικού Συλλόγου Μοιρών ευχαριστούν από καρδιάς, τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τον πρώην δήμαρχο Φαιστού Γιώργη Αρμουτάκη και το νέο δήμαρχο Γρηγόρη Νικολιδάκη για τις χορηγίες των.

Θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς μας, που συνεισέφεραν με υλικά και χρηματικά ποσά. Τους Σαμαρείτες που βρίσκονται πάντα στο πλάι μας για κάθε ενδεχόμενο και την Πυροσβεστική υπηρεσία που περιπολούσε στην περιοχή.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις εθελόντριες ορειβάτισσες και ορειβάτες μας, που εργάστηκαν άοκνα, χωρίς φειδώ χρόνου και κόπου, για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η παραπάνω εκδήλωση.

Τέλος ευχόμαστε καλή συνέχεια, δουλειά και υπομονή στον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων, που θα διοργανώσει την 40η Παγκρήτια Ορειβατική Συνάντηση τον Σεπτέμβριο του 2020.

Κείμενο : Μανόλης Δακανάλης

Φωτογραφίες : Μανώλης Ντρετάκης

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2022
8-9 ΣΟΥΓΙΑ - ΑΓΙΑ ΡΟΥΜΕΛΗ
Αναχώρηση: 00:00
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2022
22-23 ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Αναχώρηση: 14:00
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022
Πέμπτη 27 – Κυριακή 30 Πιέρια Όρη
Αναχώρηση: 00:00
Κυριακή, 06 Νοεμβρίου 2022
ΚΟΡΙΤΣΙ- ΒΡΩΜΟΝΕΡΟ - ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΡΟΥΣΩΝΑ
Αναχώρηση: 07:00