Εξορμήσεις

04.04.2019
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - Διάσχιση Νεράιδας - Ξηροβούνι .

Διάσχιση ορεινού όγκου Νεράιδας 24 Μάρτιου 2019

Η οροσειρά της Πίνδου αποτελεί την ραχοκοκαλιά της Ελλάδας. Ένα άγριο τοπίο με αμέτρητες χιονισμένες κορυφές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ο ορειβατικός Σύλλογος Μοιρών ακολουθώντας τον ΕΟΣ Ηρακλείου εξόρμησε στον ορεινό όγκο της Νεράιδας στην περιοχή της Ελάτης του νομού Τρικάλων.

Η εκδρομή της ημέρας περιλάμβανε μια διαδρομή περίπου 15 χιλιομέτρων. Εκκινήσαμε από την εκκλησία της Αγίας Κυριακής στα 1150μ και ακολουθήσαμε τον άσφαλτο μέχρι την είσοδο στο δασικό μονοπάτι 100 μέτρα μετά την εκκλησία. Το δάσος που βρίσκεται υπό την προστασία του πανεπιστημίου αποτελεί αντικείμενο μελέτης και φροντίδας από το τμήμα δασοπονίας. Τα δένδρα έχουν χωριστεί σε συστάδες και χρωματίζονται κατάλληλα έτσι ώστε να είναι διακριτή η ζώνη που κάθε δέντρο ανήκει.

Ανεβαίνοντας 200 μέτρα σε υψόμετρο συναντήσαμε τον δασικό δρόμο και τα πρώτα χιόνια της διαδρομής. Ό δασικός δρόμος δεν ήταν προς εξυπηρέτηση μόνο των οχηματων του δασαρχείου και των ορειβατών. Η χρήση του από αγουροξυπνημένες αρκούδες ήταν προφανής όπως φανερώνουν τα χνάρια πάνω στο χιόνι.

Μετά από περπάτημα μερικών χιλιομέτρων, καταφέραμε να φτάσουμε στην βάση της κορφής Μπουντούρα. Μια πλαγια γεμάτη χιόνι με μεγάλη κλιση ήταν το τελευταίο εμπόδιο για την κατάκτηση του πρώτου στόχου. Οι στάσεις μέχρι την κορυφή για φωτογραφίες και ξεκούραση ήταν απαραίτητες. Στην πολυπόθητη κορυφή των 2074μέτρων καταφθάσαμε μετά από μια ώρα επίπονης προσπάθειας. Όπως αναμενόταν, η θέα ήταν μαγευτική. Μπορούσαμε να δούμε τις κορυφές των Αγράφων, του Κόζιακα που μόλις την προηγούμενη μέρα είχαμε κατακτήσει καθώς και τα Λουπάτα, το Αυγο και άλλα.

Εχοντας ήδη επιτύχει τον στόχο, η πορεία στην κορυφογραμμή μέσα στο απαλό χιόνι πήρε μορφή παιχνιδιού. Τροποποιώντας λίγο από το πρόγραμμά μας, περιπλανηθήκαμε μέσα στο κατάλευκο τοπίο, περπατήσαμε άφοβα πάνω στο «φρύδι» του χιονιού στις τριγύρω κορυφές και παίξαμε σαν μικρά παιδιά.

Η κατάβαση στο χωριό Νεραϊδοχώρι κράτησε 2 ωρες μέσω της τελευταίας πλαγιάς και των δασικών δρόμων. Ο συνολικός χρόνος της διάσχισης ήταν 8 ωρες.

Κείμενο : Νίκος Δασκαλάκης

Φωτογραφίες : Μανώλης Ντρετάκης

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019
Βροντήσι - Σαμάρι - Δυο Πρίνοι -Άγιος Νικόλαος
Αναχώρηση: 08:00