Εξορμήσεις

04.04.2019
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - Κόζιακας ,Χατζηπέτρου 1901μ.

Πεζοπορία στον Κόζιακα 23 Μάρτιου 2019

 

Χιονοδρομικό Περτουλίου - Καταφύγιο - Κορυφή Χατζηπέτρου .

Η οροσειρά της Πίνδου αποτελεί την ραχοκοκαλιά της Ελλάδας. Ένα άγριο τοπίο με αμέτρητες χιονισμένες κορυφές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ο ορειβατικός Σύλλογος Μοιρών ακολουθώντας τον ΕΟΣ Ηρακλείου εξόρμησε στο όρος Κόζιακα στην περιοχή της Ελάτης του νομού Τρικάλων.

Η πορεία μας ξεκίνησε από την βάση του χιονοδρομικού κέντρου του Περτουλίου στα 1170μ. Αφού περάσαμε το χώρο αντάμωσης των Αρβανιτών, μπήκαμε στο ελατόδασος ακολουθώντας τον χιονισμένο δασικό δρόμο. Η Άνοιξη μόλις είχε ξεκινήσει να κάνει την εμφάνισή της. Μικροί κρόκοι κίτρινοι και μωβ είχαν αρχίσει να ξεπετάγονται στα σημεία που το χιόνι είχε λιώσει.

Σε υψόμετρο 1250μέτρων εγκαταλείψαμε το δασικό δρόμο και ακολουθήσαμε μονοπάτι που θα μας έφερνε στην περιοχή της Σκάλας πριν το καταφύγιο. Ενώ μέσα στο δάσος τα ψηλά κλαδιά των ελάτων κατασπάραζαν το χιόνι, στα ξέφωτα το ύψος του χιονιού ξεπερνούσε το μισό μέτρο. Με προσεκτικά και αργά βήματα υπερπηδήσαμε ρυάκια και φτάσαμε στο απότομο πέτρινο μονοπάτι της Σκάλας στα 1540μέτρα.

Μια απαραίτητη στάση στην πηγή ήταν αφορμή να θαυμάσουμε τις κάτασπρες βουνοκορφές απέναντι από την Κόζιακα (Νεράιδα). Με αρκετή προσπάθεια μέσα στο χιονισμένο τοπίο σκαρφαλώσαμε μέχρι το καταφύγιο Χατζηπέτρου στα 1750 μέτρα. Το καταφύγιο είναι χτισμένο μέσα σε ένα μικρό οροπέδιο 150μέτρα κάτω από το στόχο μας, την κορυφή Χατζηπέτρου(1901μέτρα). Τα 15 περίπου στρέμματα αυτού του οροπεδίου καλύπτονταν από ένα παχύ στρώμα χιονιού και δημιουργούσαν ένα ειδυλλιακό τοπίο μα συνάμα και μια μεγάλη παιδική χαρά για τους ορειβάτες που ένιωθαν παιδιά ακόμα.

Μια ομάδα 16-17 ατόμων συνέχισε μέχρι την κορφή για να αποζημιωθεί από την συγκλονιστική θέα της οροσειράς της Πίνδου. Οι φωτογραφίες μπορούν να αποδώσουν μόνο ένα μικρό μέρος του μεγαλειώδους τοπίου και του ενθουσιασμού της κατάκτησης. Η επιστροφή μας έγινε από το ίδιο μονοπάτι. Η συνολική πορεία με τις απαραίτητες στάσεις κράτησε 7 ώρες από τις οποίες οι 4,5 ήταν μέσα στο λευκό πέπλο του χιονιού.

Ευχαριστούμε τον ΕΟΣ Ηρακλείου για τη φιλοξενία και ειδικά τον αρχηγό της εξόρμησης , Φάνη Μάμο , για την άψογη οργάνωση .

Κείμενο : Νίκος Δασκαλάκης

Φωτογραφίες : Μανώλης Ντρετάκης .

 

 

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019
Βροντήσι - Σαμάρι - Δυο Πρίνοι -Άγιος Νικόλαος
Αναχώρηση: 08:00