Εξορμήσεις

19.11.2018
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - Φαλακρό Δράμας ,2.232μ

Φαλακρό Δράμας

Όρος Φαλακρό 26-10-2018. Νωρίς το πρωί βρεθήκαμε στους πρόποδες του όρους Φαλακρό με αντικειμενικό σκοπό την ανάβαση στην πιο ψηλή κορφή Προφήτης Ηλίας (υψ2.232μ). Οι πιο τολμηροί ορειβάτες (17) άρχισαν την ανάβαση από το χωριό Πύργοι (υψ 640μ)-Χιονοδρομικό Κέντρο (υψ1.750μ)-κορφή Προφήτης Ηλίας. Η πορεία αποδείχτηκε πάρα πολύ δύσκολη, ανηφορική και απαιτητική. Διάνυσαν 14 χιλιόμετρα και τους πήρε 9 ώρες.

Το βουνό καλύπτεται από πυκνά δάση αποτελούμενα κυρίως από οξιές και μαύρη Πεύκη. Σε μεγάλο ύψος (δασόριο1300μ) ακολουθεί η Αλπική ζώνη ή αλπικό λιβάδι, όπου το βουνό απογυμνώνεται. Αποτελεί ένα πλούσιο οικοσύστημα με παχύ χορτάρι και χαμωτούς κέδρους, όπου υπήρχαν αγελάδες ελεύθερης βοσκής.

Το λεωφορείο μας άφησε στο οροπέδιο του Αγίου Πνεύματος(υψ1750μ), όπου βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Διαθέτει αρκετές πίστες που καλύπτουν όλα τα επίπεδα δυσκολίας με πολλούς αναβατήρες και δυο σαλέ.

Η ημέρα ήταν ηλιόλουστη, φυσούσε δυνατός παγωμένος βοριάς με πολύ χαμηλή θερμοκρασία (ξεροτσιβούρα) που ερχόταν από τη Βουλγαρία και μας ξύριζε κυριολεκτικά τα πρόσωπα. Ήλιος με δόντια που λέει ο λαός. Πήραμε την ανηφόρα πάνω στην Αλπική ζώνη για την πιο ψηλή κορφή του βουνού Προφήτης Ηλίας.

Στα δύο χιλιάδες εκατό μέτρα υψόμετρο στην κορυφογραμμή αντικρίσαμε το άγριο φαράγγι του Φαλακρού που εντυπωσιάζει τους πάντες με τη χοάνη, τις βραχώδεις εξάρσεις και σε κάνει να αναρωτιέσαι αν είναι αληθινό. Το ανάγλυφο της βόρειας πλευράς του Φαλακρού είναι ομαλό, ενώ το νότιο είναι άγριο, απροσπέλαστο με φαράγγια και γκρεμνά, έτσι το κάθε τμήμα δίνει την εικόνα ξεχωριστού βουνού.

Λίγο πριν την κορφή Προφήτης Ηλίας συναντήσαμε τη Χιονότρυπα (υψ2.111μ), είναι ένα βάραθρο με διάμετρο 20 μέτρα και βάθος 30 μέτρα. Το χιόνι μέσα στο βάραθρο κρατιέται όλο το χρόνο.

Μετά από δυο ώρες ανάβασης καταχτήσαμε την κορφή του Φαλακρού. Η θέα από εκεί πάνω ήταν καταπληκτική προς όλα τα σημεία του ορίζοντα. Στα βόρια φαίνονταν χιονισμένη η οροσειρά του Πιρίν ή Πυρήν (υψ2914μ) και της Ρίλας (υψ2925μ) στη Βουλγαρία, ο Νέστος ποταμός, χωριά της Ελλάδας και Βουλγαρίας. Νότια απλώνονταν ό έφορος κάμπος των Φιλίππων, το όρος Παγγαίο, ενώ δυτικά το όρος Όρβηλος. Μετά τις απαραίτητες φωτογραφίες καθίσαμε στο νότιο μέρος της κορφής, όπου η θερμοκρασία ήταν υποφερτή και γευματίσαμε. Ήμαστε τυχεροί που υπήρχε τέτοια διαύγεια στον ορίζοντα. Όσο και να φέρεται παράξενο στο βουνό ξεφεύγεις, χάνεις την επαφή με την πραγματικότητα, γίνεσαι άλλος άνθρωπος και απελευθερώνεσαι. Βουνό σημαίνει ελευθερία.

Κατά την επιστροφή πήραμε νοτιοδυτική κατεύθυνση, ανεβήκαμε στην κορφή Βάρδινα (υψ2194μ) όπου υπάρχει το καταφύγιο του χιονοδρομικού κέντρου. Ύστερα ακολουθήσαμε την κορυφογραμμή Γκρεμιά θαυμάζοντας τα άγρια φαράγγια της νότιας πλευράς του βουνού. Στην πάνω μεριά της Καρτάκλα πλησίον της κορυφογραμμής συναντηθήκαμε με την πρώτη ομάδα, η οποία συνέχισε την πορεία της ακάθεκτη προς την κορφή Βάρδινα και στη συνέχεια προς την κορφή Προφήτης Ηλίας. Πραγματοποιήσαμε μια κυκλική πορεία η οποία τερματίστηκε στο οροπέδιο του Αγίου Πνεύματος. Η όλη πορεία ήταν μαγευτική ευχάριστη διανύσαμε 6 χιλιόμετρα και μας πήρε συνολικά 4 ώρες.

Οι σπουδαιότερες κορφές του Φαλακρού εκτός από τις παραπάνω είναι το Ψευτοδόντι (2035μ), Δόντι ή Στρογγυλό (2020μ), Άνω Οξιά (1813μ), Χορός (1809μ) κλπ. Το βουνό βρίσκεται στις δυτικές απολήξεις της Ροδόπης, στέκεται επιβλητικό, είναι σύμβολο της Δράμας και φαίνεται από όλο το νομό. Περιμετρικά του βουνού υπάρχουν τέσσερα ορειβατικά καταφύγια. Η πανίδα αποτελείται από λύκους αγριογούρουνα, βίδρες, λαγούς, πέρδικες, ζαρκάδια, ελάφια, ενώ η παρουσία της αρκούδας είναι μόνιμη. Φημισμένο είναι το βουνό για την πλούσια χλωρίδα του στα αλπικά λιβάδια την άνοιξη με αγριολούλουδα, ορχιδέες, κρόκους, κέδρα και πολλά ενδημικά. Θεωρείται βοτανικός παράδεισος και προστατεύεται από το NATURA 2000. Έχει πολλά λατομεία περιμετρικά που βγάζουν τα φημισμένα άσπρα μάρμαρα της Μακεδονίας.

Κείμενο : Μανόλης Δακανάλης

Φωτογραφίες : Μανώλης Ντρετάκης

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Κυριακή, 23 Ιουνίου 2019
Παξιμάδια
Αναχώρηση: 08:00