Εξορμήσεις

21.08.2018
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - Φαράγγι Κουρταλιώτη από το μονοπάτι

ΚΟΥΡΤΑΛΙΩΤΗΣ–ΠΡΕΒΕΛΗΣ

 

Το άγριο Κουρταλιώτικο Φαράγγι κληρονόμησε το όνομα του, από τους ήχους που δημιουργεί ο μανιασμένος βοριάς, οι οποίοι μοιάζουν με χειροκροτήματα-κούρταλα, όπως λέγονται στην τοπική διάλεκτο.

Στις 5 Αυγούστου 2018 ένα λεωφορείο ορειβατών του Ορειβατικού Συλλόγου Μοιρών, ακολουθήσαμε ένα κατηφορικό μονοπάτι με πέτρινα σκαλοπάτια, το οποίο μας οδήγησε στις πηγές του Κουρταλιώτη ποταμού.

Τεράστιες ποσότητες κατάκρυου κρυστάλλινου νερού αναβλύζουν μέσα από τα σωθικά του βουνού από διαφορετικά σημεία και σχηματίζουν ένα θεαματικό και ορμητικό καταρράκτη. Η αφθονία των υδάτων δημιουργούν μια αέναη ροή και σχηματίζουν ένα ποτάμι που φθάνει ίσαμε το εξωτικό φοινικόδασος της Πρέβελη. Δίπλα από τις πηγές υπάρχει η εκκλησία του τοπικού Αγίου Νικολάου, που ασκήτεψε στο φαράγγι.

Χωριστήκαμε σε δυο ομάδες με τελικό προορισμό το ξωτικό φοινικόδασος της Πρέβελη. Η πρώτη ομάδα με αρχηγό το Σαββάκη Νεκτάριο άρχισε την κατάβαση μέσα από την κοίτη του Κουρταλιώτη ποταμού βαδίζοντας και κολυμπώντας μέσα στα κατάκρυα κρυστάλλινα νερά του. Η πορεία αποδείχτηκε δύσκολη λόγω της ροής του νερού και τις γλιστερές πέτρες. Το φαράγγι λίγο πριν τη θάλασσα γίνεται ακόμα πιο απότομο με πολλά βράχια και δύσκολα περάσματα μέσα στην κοίτη. Στις όχθες του ποταμού οργιάζει η βλάστηση από καλάμια, λυγαριές, πικροδάφνες, λίγους φοίνικες και πλατάνια. Η όλη πορεία πλατσουρίζοντας μέσα στα νερά τους πήρε περίπου 6 ώρες και έμειναν όλοι τους κατενθουσιασμένοι.

Η δεύτερη ομάδα με αρχηγό τον γράφοντα ακολούθησε παράλληλη πορεία με το ποτάμι ακολουθώντας αγροτικούς δρόμους και μονοπάτια. Στο διάβα μας συναντήσαμε ελαιώνες και το περίτεχνο πέτρινο τοξωτό γεφύρι του 18ου αιώνα που ενώνει τις δυο όχθες του Μέγα Ποταμού. Εξυπηρετούσε μοναχούς και καλλιεργητές της μοναστηριακής περιουσίας τα παλιά χρόνια. Η περιοχή εκεί αποτελεί ένα επίγειο Παράδεισο.

Αφήσαμε δεξιά μας την Κάτω Μονή Πρέβελη στη οποία τιμάται ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος. Είχε εγκαταλειφτεί πριν από πολλά χρόνια στη φθορά του αδηφάγου χρόνου και το πλιάτσικο. Τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαινίσει μέρος των κελιών και το προστατεύουν. Εντυπωσιάζουν οι πολλές ιδιότυπες καμινάδες που σήμερα δεν καπνίζουν πια.

Το μονοπάτι μας οδήγησε πάνω από το φαράγγι Πρέβελη και το φοινικόδασος, Η θέα από εκεί πάνω ήταν μοναδική με τους απόκρημνους βράχους και το ποτάμι. Στο σημείο της εκβολής του ποταμού στη θάλασσα κάνει γωνία προς τα δεξιά, έτσι οι λουόμενοι έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν το μπάνιο τους άλλοτε στη θάλασσα και άλλοτε στο ποτάμι. Η ευχάριστη πορεία μας μέχρι την ξωτική παραλία κράτησε τρεισήμισι ώρες.

Το φοινικόδασος της Πρέβελη είναι ένα εξωτικό τοπίο, που εκτείνεται από τη θάλασσα περίπου 500 μέτρα μέσα στο φαράγγι με κάθετους βράχους δεξιά και αριστερά της λίμνης, άλλωστε απέχει μια αναπνοή από την Αφρική. Το παραποτάμιο αυτό φοινικόδασος αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα και σπανιότερα οικοσυστήματα της Ελλάδας. Η καταγραφή των φοινίκων σε όλη την Κρήτη έχει γίνει από τον πατέρα της βοτανικής Θεόφραστο (372-287 π.χ) και είναι ενδημικό φυτό της Κρήτης.

Στις 23-8-2010 το φοινικόδασος έπεσε θύμα πυρκαγιάς κατά το μεγαλύτερο μέρος του. Ευτυχώς δεν κάηκαν οι κορφές (μάτι) στους φοίνικες και αναγεννήθηκαν στο επόμενο Φθινόπωρο και μην ξεχνάμε, ότι ο φοίνικας αναγεννιέται από τη στάχτη του. Μέσα στο φοινικόδασος βρίσκεται η παλιά βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Σάββα, που είναι προστάτης του φαραγγιού.

Το φοινικόδασος Πρέβελη αποτελεί μια μικρή περιπέτεια σε μια από τις ωραιότερες ακρογιαλιές που έχετε δει στη ζωή σας, η οποία κατακλύζεται κάθε χρόνο από χιλιάδες ντόπιους και ξένους τουρίστες. Είναι πραγματικά ένα παραμυθένιο τοπίο, στο οποίο απολαύσαμε το μπάνιο μας άλλοτε στη θάλασσα και άλλοτε στα κρυστάλλινα νερά του ποταμού.

Κείμενο & Φωτογραφίες : Μανόλης Δακανάλης

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Κυριακή, 23 Ιουνίου 2019
Παξιμάδια
Αναχώρηση: 08:00