Εξορμήσεις

05.12.2017
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - Φαράγγι Πλατανιών

ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΛΑΤΑΝΙΩΝ

Το φαράγγι Πλατανιών αρχίζει από το γραφικό χωριό Πλατάνια (υψ440μ) της επαρχίας Αμαρίου, γενέτειρα του δασκάλου της Κρητικής μουσικής Λεωνίδα Κλάδου και το μήκος του φτάνει τα 2600 μέτρα. Το τοπίο είναι ανέγγιχτο-παρθένο, προστατεύεται από το δίκτυο NATURA 2000 και αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής.

Στις 26-11-2017 ορειβάτες του Ορειβατικού Συλλόγου Μοιρών με αρχηγό το Βαγγέλη Χαλκιαδάκη ακολουθήσαμε ένα οφιοειδές μονοπάτι, που ελίσσεται μέσα σε ένα παραδοσιακό ελαιώνα, στη συνέχεια στο φαράγγι και μας οδήγησε στον σπηλαιώδη ναό του Αγίου Αντωνίου (υψ810 μ), που βρίσκεται στο τέλος ενός μικρού οροπεδίου. Το μονοπάτι σε πολλά σημεία είναι σμιλευμένο στα βράχια και προστατεύεται με ξύλινα προστατευτικά κιγκλιδώματα.

Στο διάβα μας συναντήσαμε εντυπωσιακούς κατακόρυφους ασβεστολιθικούς βράχους, που είναι βαμμένοι με ιδιάζοντα κιτρινωπά και κόκκινα χρώματα οξειδίων. Μέσα στα βράχια σχηματίζονται πολλές βραχοσκεπές και σπήλαια το μεγαλύτερο από τα οποία είναι του "Κολυβέ".

Πάνω από τα κεφάλια μας στους κατακόρυφους βράχους πετούσε μια αποικία από γύπες ή σκάρες ή κανναβοί, που ενδημεί στο φαράγγι μαζί με άλλα αρπακτικά. Η χλωρίδα είναι πλούσια και περιλαμβάνει πρίνους, σφεντάμια, πεύκα, αγριελιές, λιόπρινα, ενώ ο δίκταμος (έρωτας) κρέμονταν στα βράχια και ευωδίαζε.

Η μέρα ήταν ηλιόλουστη, δροσερή, με μεγάλη διαύγεια, απολαύσαμε το φθινόπωρο και το τοπίο.

Η πορεία κράτησε συνολικά τέσσερις ώρες και δεν συνιστάται σε άτομα που πάσχουν από υψοφοβία.

 

Κείμενο & φωτογραφίες : Μανόλης Δακανάλης

 

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2019
Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας
Αναχώρηση: 09:00
Κυριακή, 03 Φεβρουαρίου 2019
Οδηγήτρια - Κεφάλι με ποδήλατα
Αναχώρηση: 08:00
Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019
Κορυφή Κουδούνι , ανατ.Ψηλορείτη
Αναχώρηση: 08:00
Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019
Τίμιος Σταυρός , Ψηλορείτης
Αναχώρηση: 14:00