Εξορμήσεις

11.10.2017
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - Γκίγκιλος , Λευκών Ορέων

Γ Κ Ι Γ Κ Ι Λ Ο Σ – ΛΕΥΚΩΝ ΟΡΕΩΝ

Πολύ πρωί της 8ης Οκτωβρίου 2017 είκοσι ένα ορειβάτισσες και ορειβάτες του Ορειβατικού Μοιρών, με αρχηγό τον Ντρετάκη Μανώλη ανηφορίσαμε από τη δεξιά μεριά του « Ξυλόσκαλου» του Ομαλού (υψόμετρο 1226 μέτρα) από το μονοπάτι Ε4 με προορισμό την κορφή του Γκίγκιλου.

Οι πρώτες ακτίνες του κοσμογυριστή ήλιου έπεφταν απέναντι στον γκρίζο, κακοτράχαλο και αφιλόξενο Γκίγκιλο (υψόμετρο 2048 μέτρα), που ορθώνεται επιβλητικά στην αρχή του φαραγγιού της Σαμαριάς και είναι τώρα και εκατομμύρια χρόνια ο φύλακας του. Γκίγκιλος σημαίνει σαπισμένος, γιατί από τις απόκρημνες πλαγιές του πέφτουν βράχια σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Είναι ένα ασυνήθιστο κακοτράχαλο βουνό αλπικής μορφής και έχουν χαραχθεί πολλές αναρριχητικές διαδρομές, ενώ υπάρχουν πάνω από 10 σπηλαιοβάραθρα.

Το ξεκίνημα της πορείας μας γίνεται μέσα σε ένα καλοδιατηρημένο μονοπάτι ανάμεσα ανάμεσα σε εντυπωσιακούς σχηματισμούς βράχων, ενώ το μονοπάτι περνά κάτω από μια πέτρινη φυσική καμάρα στα 1400 μέτρα υψόμετρο, η οποία εντυπωσιάζει τον κάθε ορειβάτη. Λίγο πιο πάνω συναντήσαμε την πηγή «Λινοσέλι» ( Σελί των Ελλήνων) και ανεφοδιαστήκαμε με το κρυστάλλινο και κατάκρυο νερό της πηγής. Εδώ στην πηγή υπήρχε στην αρχαιότητα γνωστό μαντείο. Δεξιά της πηγής απλώνεται ένας πολύ μεγάλος χαλασιάς (σάρα) που καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την ανατολική πλαγιά του όρους «Ψιλάφι» και φθάνει κοντά στην κορφή.

Η ανάβαση από την πηγή μέχρι το «Διάσελο» (υψόμετρο 1650 μέτρα) είναι πολύ ανηφορική, αλλά σε πολύ καλό οφιοειδές μονοπάτι και οι ορειβάτες επιστρατεύουν όλες τους τις δυνάμεις για την ανάβαση. Νότια από το Διάσελο αρχίζει το εντυπωσιακό φαράγγι της «Τρυπητής», που φτάνει ίσαμε τη θάλασσα του Νότιου Κρητικού Πελάγους. Το μονοπάτι Ε4 συνεχίζει δεξιά και φθάνει στο ορεινό χωριό Κουστογέρακο.

Από το Διάσελο πήραμε αριστερά τα σημάδια στη δυτική βραχώδη πλαγιά του Γκίγκιλου σε ένα υποτυπώδες μονοπάτι. Μετά από λίγο ένα σήμα κινδύνου μας προειδοποιούσε, ότι υπήρχε κάποιος κίνδυνος στο σημείο αυτό. Πράγματι πίσω από το σήμα συναντήσαμε το βάραθρο της «Καλιακούδας» βάθους 115 μέτρων. Προχωρώντας το μονοπάτι γίνονταν όλο και πιο ομαλό μέχρι την προ κορφή. Από εκεί μέχρι την κορφή δεν υπάρχει καθόλου μονοπάτι, αλλά μόνο σημάδια πάνω στα γκρίζα και άγρια βράχια. Εμείς ακολουθώντας τα σημάδια ακροβατούσαμε με μεγάλη προσοχή πάνω στα τσουγκρωτά βράχια και μετά από είκοσι λεπτά φθάσαμε στην κορφή. Η όλη πορεία κράτησε τρεισήμισι ώρες σκληρής ανάβασης.

Στην κορυφή κατά τη μυθολογία υπήρχε ο θρόνος του Κρητογενή Δία, ενώ στις δυτικές ομαλές κορφές του όρους «Ψιλάφι» (υψόμετρο 1984 μέτρα) πραγματοποιούσε τις αρματοδρομίες του. Ανατολικά είναι ο Βολακιάς (υψόμετρο 2116 μέτρων), ανατολικά είναι η υψηλότερη κορφή των Λευκών Ορέων οι «Πάχνες» ( υψόμετρο 2453 μέτρα) . Τα Λευκά Όρη έχουν πάνω από 50 κορφές άνω των 2000 μέτρων και 55 κάτω των 2000 μέτρων, οι περισσότερες είναι σε σχήμα κώνου με μηδενική σχεδόν βλάστηση. Το σύμπλεγμα αυτό αποτελεί ένα εντυπωσιακό «σεληνιακό» τοπίο, μοναδικό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Η θέα από την κορφή ήταν φανταστική και θα έλεγα μοναδική. Σε αυτό μας βοήθησε η διαύγεια της ατμόσφαιρας που φαίνονταν ακόμα και η άγρια Γραμβούσα , η Γαύδος και η Γαυδοπούλα .

Σίγουρα μια από τις ωραιότερες ορειβατικές διαδρομές στην Κρήτη .

Κείμενο : Μανόλης Δακανάλης

Φωτογραφίες : Μανώλης Ντρετάκης

 

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018
Κορίτσι-Βρωμονερό-Αγ.Ειρήνη Κρουσώνα
Αναχώρηση: 08:00
Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018
Φαλακρό Δράμας
Αναχώρηση: 00:00
Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018
Πάχνες , Λευκών Ορέων
Αναχώρηση: 14:00
Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2018
Καμαραϊκό Σπήλαιο
Αναχώρηση: 08:00