Εξορμήσεις

24.07.2017
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - Κεδράκι - Κόκκινη Άμμος

ΚΕΔΡΑΚΙ- ΚΟΚΚΙΝΗ ΑΜΜΟΣ

Ο Ορειβατικός Μοιρών στις 23-7-2017 από τον Κομμό επίνειο της αρχαίας Φαιστού άρχισε την πεζοπορία του, διασχίζοντας τον λόφο «Νήσος» και έφθασε στα μαγευτικά Μάταλα.

Τα Μάταλα ήταν αρχαία πόλη της Κρήτης και τα ευρήματα που έχουν έλθει στο φως από τις διάφορες ανασκαφές, είναι Ρωμαϊκής εποχής. Ήταν επίνειο της Φαιστού στη Μινωική εποχή και της Γόρτυνας στη Ρωμαϊκή. Εδώ ναυάγησαν τα πλοία του Μενελάου (Οδύσσεια γ 293). Ο Δίας κολύμπησε μέχρι την ακτή των Ματάλων με τη μορφή ταύρου, με την Ευρώπη στην πλάτη του και κατέληξε στη Γόρτυνα.

Στην απόκρημνη ακτή των Ματάλων υπάρχουν λαξευμένες σπηλιές στον ασβεστόλιθο, που χρησιμοποιήθηκαν ως οικογενειακοί τάφοι κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, φαίνεται όμως, ότι κάποτε χρησιμοποιήθηκαν και ως κατοικίες. (Πηγές: 147 ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Αντων. Βασιλάκης. Βικιπαίδια. ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 1971 σελ.562 της Νομαρχίας Ηρακλείου).

Ανεβήκαμε πάνω στο διάσελο και κατηφορίσαμε για την όμορφη παραλία της Κόκκινης Άμμου με τις δαντελωτές ακτές, η οποία συγκαταλέγεται μέσα στις πέντε ωραιότερες παραλίες γυμνιστών της Ελλάδας. Επικρατούσε άπνοια και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Ο Γιάννης από τα Πιτσίδια που διατηρεί στην Κόκκινη Άμμο καντίνα-αναψυκτήριο, μας υποδέχτηκε φιλικότατα. Εξυπηρετεί το καλοκαίρι όλους τους επισκέπτες και φτιάχνει το καλύτερο Μojito.

Αφού απολαύσαμε το μπάνιο μας στα καταγάλανα νερά του Νοτίου Κρητικού Πελάγους επιστρέψαμε στα Μάταλα. Όλη η περιοχή καλύπτεται με χαμηλούς θάμνους, σκήνους, κέδρους, αγκαραθιές και ασπαλάθους. Οι ακτές είναι δαντελωτές πολύ άγριες και σε πολλά σημεία υπάρχουν φιόρδ, όπου η θάλασσα εισχωρεί με μαγευτικούς κολπίσκους στην ξηρά.

Εντυπωσιακές είναι οι τεχνητές αλυκές σμιλευμένες στους ασβεστολιθικούς βράχους, που χρονολογούνται από τη Ρωμαϊκή εποχή. Πάνω δε στο λόφο τούτο υπήρχε αρχαίο κάστρο, που σε πολλά σημεία φαίνονται τα λείψανα των τειχών.

Στις προστατευμένες παραλίες των Ματάλων, του Κομμού και του κόλπου της Μεσαράς γεννά αυτή την εποχή η χελώνα καρέτα-καρέτα τα αυγά της.

Τα Μάταλα με τον γραφικότατο όρμο, τις λαξευμένες στους βράχους σπηλιές, τη σπειρωτή άμμο και το μαγευτικό τοπίο αποτελούν μαγνήτη έλξεως πολυάριθμων τουριστών από όλο τον κόσμο

κείμενο : Μανόλης Δακανάλης

Φωτο : Μανώλης Ντρετάκης

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018
Γαύδος
Αναχώρηση: 00:00