Εξορμήσεις

27.05.2017
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - ΚΟΛΛΗΤΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ

KΟΛΛΗΤΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ

 

ΒΕΛΟΝΑΔΟ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΠΟΡΟΥ

 

Το γραφικό χωριό Μούντρος (280μ) της επαρχίας Ρεθύμνου είναι παραδοσιακό, κτισμένο μέσα στο δάσος και έχει πολλά νερά. Από την εποχή της Ενετοκρατίας υπάρχουν δικαστήρια, φυλακή και παλιά αρχοντικά.Την Κυριακή 14 του Μάη ανηφορίσαμε στο εντυπωσιακό φαράγγι Βελονάδο. Το οποίο αρχίζει από το παλιό χωριό Νησί και καταλήγει στο χωριό Βελονάδο (380μ). Σχηματίστηκε μια μεγάλη ανθρώπινη αλυσίδα, που κινιόταν κάτω από τα πλατάνια, σφεντάμια και πρινάρια, ενώ δεξιά και αριστερά υπάρχουν κάθετες ορθοπλαγιές. Ο Νοέμβριος είναι μπουκωμένος μήνας με τα δένδρα να επιδίδονται από χρώματα, χρυσαφί, κίτρινο, πράσινο, μέχρι το κόκκινο της σκουριάς.

Το έτερο φαράγγι του Κάτω Πόρου είναι μεγαλύτερο, πιο κακοτράχαλο, με μοναδικά πλατάνια, που καλύπτουν όλο το μήκος της κοίτης του φαραγγιού. Οι πλαγιές του είναι κατάφυτες από πρίνους, σφεντάμια, λιόπρινα, τραμιθιές (κοκορεβιθιές) και αζίλακες. Στα μέσα του φαραγγιού οι δυο κάθετες πλευρές σχεδόν σμίγουν μεταξύ τους, αφήνουν ένα στενό πέρασμα, που κόβει τη θέα στον ουρανό, ενώ αγριοσυκιές, πρινάρια και σφεντάμια κρέμονται σαν πολυέλαιοι.

Μετά από 5 ώρες ευχάριστης πορείας καταλήξαμε στην αρχαία Λάππα, η οποία το 330 πχ. ανήκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με δικό της νόμισμα. Η νεκρόπολη με τους λαξευμένους τάφους στον ασβεστόλιθο είναι του 1ου πχ. αι. μέχρι το 2ο πχ. αι. Η πόλη καταστράφηκε από τους Σαρακηνούς. Στα χριστιανικά χρόνια ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε επισκοπή, ενώ κατά την τουρκοκρατία η πόλη ονομάστηκε Σαμαρόπολη.

 

Κείμενο : Μανόλης Δακανάλης

Φωτογραφίες : Μανώλης Ντρετάκης , Θωμάς Παρθενάκης

 

 

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018
Γαύδος
Αναχώρηση: 00:00