Νέα του συλλόγου

29.04.2015
ΝΕΑ - Φαράγγι Πλατανιών

Φαράγγι Πλατανιών

 

Και μέχρι να φτάσεις στα Πλατάνια Αμαρίου , απ’τη Μεσαρά ξεκινώντας , θαυμάζεις τις ομορφιές της διαδρομή ς. Ορεινή η περιοχή . Πράσινη μ’ελιές και χαμηλή χορτολιβαδική χλωρίδα και πέραν τ’Αποδούλου και πρίνοι κι ασφένταμοι στα πλάγια των χαμηλών του Ψηλορείτη .

Όταν μόλις απ’τα Πλατάνια διαβαίνεις στο μονοπάτι ,η εικόνα της φύσης επιστρατεύει όλες τις αισθήσεις και πάλιν παραμένει απερίγραπτη . Αυτοί οι κορμοί του πάλαι ποτέ παραγωγικού ελαιώνα – αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της τέχνης του χρόνου – απορροφούν το μάτι , ενεργοποιούν τη φωτογράφηση , εξασκούν τον θαυμασμό , για τη διαφορετική ομορφιά . Ορθοπλαγιές πετρώδεις , δέτες κάθετοι , ξερολιθιές παμπάλαιες , στην κυριολεξία φιλιωμένες με τους έμπειρους κορμούς των αιωνόβιων λιόδεντρων , ιστορούν τον πάλαι ποτέ αγώνα για παραγωγή του χρυσαφένιου οπού , του λαδιού του πολύτιμου. Τώρα φιλοξενούνται αναμεσώς τους,πουρνάρια κι ασπάλαθοι , ατάκτως ερριμμένα ξερόκλαδα , ομολογίες της ασύμφορης πια ύπαρξής τους .

 

Πιο κάτω ο βράχος υπέρογκος , ζωγραφισμένος από τις πινελιές των συρόμενων νερών των βροχών , τις κουτσουλιές των κουρουνών και των όρνιων , φιλόξενος για τούτα τα πουλιά – στις γούσπες του να κτίζουν τις φωλιές τους – προκαλεί δέος σαν διαβαίνεις απ’τα ριζά του .

Κι ύστερα η φυσική καμάρα , που μένεις λίγο από κάτω της για μία φωτογραφία , ανάμνηση που βρέθηκες εκεί .

Και στη συνέχεια η αληθινή , μα ασφαλής , αναρρίχηση , στο σκαλισμένο στην πέτρα μονοπάτι . Προς τ’απάνω η ματιά ενώνει τον βράχο με τον ουρανό , προς τα κάτω θαυμάζει την αγριότητα του φαραγγιού κι απέναντι στην άλλη πορεία του , τους οξείς μετέωρους βράχους μετρά ∙ και ένας και δύο και πολλοί …. και κατάφυτα δέντρα παράτολμα .

 

Ομαλό μετά το διάβα του σκαλιστού ανεβάσματος στο μονοπάτι. Στο σπήλαιο του Πάνα σταλάζουν σταγόνες και δροσίζουν το δάπεδο ,απέναντι ψηλά λαμπυρίζει το πολύ χιόνι του Ψηλορείτη και στο εμβραχισμένο εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου , ο Μέγας Πρίνος δεν άντεξε το βάρος του πολύ χιονιού κι έπεσε μισόκορμος καταγής , διακόπτοντας και τη χρείαν τους ως τότε , καμπαναριού του Αγίου .

 

Ο Ήλιος μεσουράνησε

ζέστανε τα πεζούλια της εκκλησιάς

ανάπαυση

λίγη τροφή

και γυρισμός στα όμορφα Πλατάνια .

 

 

Κείμενο : Αποστόλης Παυλίδης

Φωτογραφίες : Θωμάς Παρθενάκης

 

Φωτογραφίες


Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Κυριακή, 28 Απριλίου 2024
ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΟΥΔΟΥΜΑ
Αναχώρηση: 08:00
Σάββατο, 11 Μαΐου 2024
11-12 ΠΑΧΝΕΣ
Αναχώρηση: 14:00
Κυριακή, 19 Μαΐου 2024
ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟ ΦΑΡΑΓΓΙ
Αναχώρηση: 00:00
Κυριακή, 26 Μαΐου 2024
ΠΛΑΤΥΣ ΠΟΤΑΜΟΣ
Αναχώρηση: 08:00

Warning: include(/home/clients/webman/webman_ring.php): failed to open stream: No such file or directory in /usr/www/users/eosmoiro/_includes/footer.webman on line 30

Warning: include(): Failed opening '/home/clients/webman/webman_ring.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php/') in /usr/www/users/eosmoiro/_includes/footer.webman on line 30