Εξορμήσεις

01.11.2010
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - ΓΡΑΜΜΟΣ 28-31 / 10 / 2010

Ο Γράμμος με τα 2.520 μ είναι το τέταρτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και αποτελεί το βορειότερο τμήμα της οροσειράς Πίνδου μέσα στον Ελλαδικό χώρο.Αυτό το περήφανο βουνό στις πλαγιές του οποίου η Ελλάδα έζησε και έγραψε μερικές από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της επισκέφτηκε ο ΕΟΣ Μοιρών με τον ΕΟΣ Ηρακλείου το τετραήμερο 27-31 Οκτωβρίου 2010.( Στο Γράμμο όπως και στο Βίτσι παίχτηκε τον Αύγουστο του 1949 η τελευταία και πιο φρικιαστική πράξη στο δράμα του εμφυλίου πολέμου που σπάραζε την Ελλάδα ) .

Βέβαια κανένας από τους 44 ορειβάτες δεν περίμενε ότι μέσα σε διάστημα 8 ωρών θα επισκεπτόμασταν τρεις φορές τη Θεσσαλονίκη .Και αυτό γιατί ο Αίολος είχε κέφια το βράδυ της 27ης στη συμπρωτεύουσα . Μετά από 2 ατυχείς προσπάθειες προσγειώσεως και δύο επισκέψεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας καταφέραμε τελικά να προσγειωθούμε. Ο καιρός βροχερός και πολύ κρύο . Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας ήταν «εκτός» λόγω της απίστευτης ταλαιπωρίας και κούρασης .Αποζημιωθήκαμε όμως από την πρωτοφανή καλοκαιρία και ηλιοφάνεια για την περιοχή το επόμενο διήμερο . Η πόλη της Καστοριάς η οποία στολισμένη θα γιόρταζε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποτέλεσε την πρώτη στάση μας.

Χτισμένη στον αυχένα της χερσονήσου που εισχωρεί μέσα στη λίμνη Ορεστιάδα σε υψόμετρο 627 μ βρίσκεται στο μέσο της απόστασης μεταξύ των βουνών Γράμμου και Βίτσι . Η σημερινή έκταση της λίμνης είναι περίπου 28 τ.χμ.Η περιφερειακή παραλίμνια οδός που βρίσκεται στη χερσόνησο που εισχωρεί στη λίμνη είναι σπάνιας ομορφιάς και προσφέρεται για περίπατο , ποδηλασία και αναψυχή . Τα πλατάνια που βρίσκονται δεξιά κι αριστερά δημιουργούσαν εικόνες εκπληκτικής ομορφιάς ειδικά το φθινόπωρο .Όμορφη και ανθρώπινη μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις .

Επόμενος προορισμός η Αετομηλίτσα , το ορμητήριο για τις εξορμήσεις μας. Η Αετομηλίτσα ή Ντένισκο βρίσκεται κυριολεκτικά σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του Γράμμου αφού στα 1.520μ όπου βρίσκεται είναι το ψηλότερο χωριό της Ελλάδας .Είναι καθαρά κτηνοτροφικό χωριό και κατοικείται μόνο το καλοκαίρι . Μας υποδέχθηκαν και μας ζέσταναν με τη φιλοξενία τους και την πεντανόστιμη σούπα τους ο Θοδωρής με τη Χρύσα υπεύθυνοι του ξενώνα και του καταφυγίου όπου και καταλύσαμε .

Ο Γράμμος είναι βουνό απείρου κάλλους και ομορφιάς . Από τις πηγές του πηγάζουν οι ποταμοί Αλιάκμονας και Σαραντάπορος .Απότομες χαράδρες , μεικτά δάση , δρακολίμνες , πυκνή βλάστηση , και σπάνια είδη του ζωικού βασιλείου όπως η καφέ αρκούδα , ο λύκος , αρπακτικά πουλιά συνθέτουν ένα τοπίο που συγκαταλέγεται στα ομορφότερα της Ελλάδας .

Τις δύο αυτές μέρες περπατήσαμε μέσα σε πλούσια δάση από οξιές και πεύκα , απέραντα λιβάδια και άγριες κορυφές. Στα βουνά αυτά συνειδητοποιεί κανείς τι θα πει φθινόπωρο. Κόκκινο , πορτοκαλί , κίτρινο , πράσινο και το άσπρο του χιονιού σε πλήθος συνδυασμών . Απίστευτοι σχηματισμοί χιονιού στην «Πάνω Αρένα» ενθουσίασαν παλιούς και νέους ορειβάτες , ενώ οι κάθετες πλαγιές σκεπασμένες από χιόνι στην πορεία προς την κορυφή στα 2.520μ προκαλούσαν δέος και απαιτούσαν το σεβασμό ακόμα και του πιο έμπειρου ορειβάτη .Το μνημείο βρίσκεται εκεί ,στη θέση Γκέσσο να υπενθυμίζει σε όλους την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας .

Το τετραήμερο αυτό τελείωσε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Περπατήσαμε μαζί με παλιούς και καλούς φίλους από τον Ε.Ο.Σ Ηρακλείου , αλλά κάναμε και νέους τους οποίους περιμένουμε να συναντήσουμε και σε επόμενες εξορμήσεις .

Υ.Γ Ευχαριστούμε το Σπύρο Καλεμάκη του Ε.Ο.Σ Ηρακλείου-αρχηγό της αποστολής -όπως επίσης τον Κώστα και τον Αργύρη ( οδηγούς μας από τον ΕΟΣ Καστοριάς )  για την προσπάθεια που κατέβαλαν στην επιτυχία αυτής .

Κείμενο & φωτογραφίες : Μανώλης Ντρετάκης

 

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ