Εξορμήσεις

10.08.2010
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - Αρχαία Λισσός - Φαράγγι Αγ.Ειρήνης

Κυριακή 8 Αυγούστου και ώρα 20:30 . «Βρισκόμαστε στο δρόμο προς Αγ.Γαλήνη και γυρίζουμε πανευτυχείς» , λόγια στο τηλέφωνο μέλους του Συλλόγου μας κατά την επιστροφή μας από Σούγια. Σίγουρα εξέφραζαν την ψυχική διάθεση όλων μας στο τέλος αυτού του πολύ όμορφου διήμερου στη Σούγια , νότια του Ν.Χανίων.

Κατά την παραμονή μας εκεί επισκεφτήκαμε την αρχαία πόλη Λισσό και διαβήκαμε το πολύ όμορφο φαράγγι της Αγίας Ειρήνης .

Το φαράγγι καταλήγει στην πόλη της Σούγιας , η οποία το Σαββατοκύριακο αυτό (7 & 8 Αυγούστου ) είχε βουλιάξει από κόσμο . Όχι δωμάτιο δεν βρήκαμε ( ούτε 1 δωμάτιο σε όλη τη Σούγια !!! ) αλλά ούτε μέρος για να στήσουμε τις σκηνές μας στην παραλία . Ας είναι καλά τα χωράφια εκεί κοντά που μας φιλοξένησαν .

Η αρχαία Λισσός ήταν επίνειο της δωρικής πόλης Έλυρος, που βρισκόταν κοντά στο σημερινό χωριό Ροδοβάνι. Στην αρχαιότητα ήταν γνωστή για το περίφημο Ασκληπιείο της, όπου θεραπεύονταν ασθενείς από όλη την Κρήτη χάρη στα ιαματικά νερά της περιοχής.

Στη Λισσό βρέθηκαν σημαντικά αγάλματα του Ασκληπειού, της Θεάς Υγείας και του Πλούτωνα, που σήμερα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων καθώς και πολλοί κίονες και κιονόκρανα που είτε αποτέλεσαν οικοδομικό υλικό για την κατασκευή δύο ναών της περιοχής , είτε περιμένουν να τα ανακαλύψετε , διάσπαρτα καθώς είναι στην κοιλάδα της Λισσού !

Πέρασαν κιόλας 22 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου . 8-8-88  η ημερομηνία ίδρυσής του . Να τα εκατοστήσουμε και πάντα ψηλά !!!

Ευχαριστούμε από καρδιάς όσους με κάθε τρόπο ευχήθηκαν για τα γενέθλιά μας .

Κείμενο & φωτογραφίες : Μανώλης Ντρετάκης

 

 

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ