Εξορμήσεις

26.11.2019
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - Χαλασοκεφάλα , 1.922μ

ΧΑΛΑΣΟΚΕΦΑΛΑ (υψ1922μ) του ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ

Στις 3 Νοεμβρίου 2019 μια μικρή ευέλικτη ομάδα του Ορειβατικού Συλλόγου Μοιρών (11 άτομα) με αρχηγό τον Παυλίδη Αποστόλη, από τη θέση Ποροσώμαρο (υψ1320μ) ανηφορίσαμε για την κορφή της Χαλασοκεφάλας (υψ1922μ).

Η ανάβαση ήταν πολύ δύσκολη, απαιτητική με μεγάλη ανωφέρεια, έλλειψη μονοπατιού, μυτερές, πέτρες και σε πολλά σημεία σαθρό (τσαχαλιάς) έδαφος. Στην αρχή υπάρχουν πρίνοι, σφεντάμια, πεύκα και κυπαρίσσια ενώ μετά το δασόριο, φύονται χαμωτοί κέδροι, κεντούκλες (αστράγαλοι και λουτσές (βερβερίς). Κάναμε πολλές αλλά μικρές στάσεις.

Λίγο πριν την κορφή ομαλοποιείται κάπως το έδαφος, ενώ κατά μήκος της κορυφογραμμής σχηματίζονται αρκετές δολίνες, οι βοσκοί τις λένε βοθριά.

Η θέα από την κορφή ήταν θεαματική για αχόρταγο μάτι, που σάρωνε τις βουνοκορφές του Ψηλορείτη, το οροπέδιο της Νίδας, τον Σκίνακα, τις δασωμένες χαράδρες, το πρινόδασος του Ρούβα, τον κάμπο της Μεσαράς και τα Αστερούσια όρη. Εκεί πάνω ηρεμίσαμε, γίναμε ένα με το βουνό και μην ξεχνάμε, ότι βουνό σημαίνει ελευθερία.

Στις 17 Ιανουαρίου 1942 ένα γερμανικό αεροπλάνο προερχόμενο από Μάλεμε με προορισμό το Καστέλλι Πεδιάδας, λόγω βλάβης έκανε αναγκαστική προσγείωση στη χιονισμένη νότια πλευρά της Χαλασοκεφάλας λίγο πριν την κορφή.

Από το τριμελές πλήρωμα σώθηκε μόνο ο πιλότος, ο οποίος ακολούθησε δυτική κατεύθυνση και βρέθηκε στη θέση «Ντούσκα» του Ψηλορείτη. Εκεί τον συνάντησαν πέντε κυνηγοί από τα Ζωνιανά μεταξύ των οποίων ο Αναστάσιος Παρασύρης ή Κάτης. Διαπίστωσαν, ότι έφερε πολύ σοβαρά τραύματα και χρειάζονταν άμεση περίθαλψη. Κυριάρχησαν τα φιλανθρωπικά των αισθήματα παρά το ότι, ήταν εχθρός τον μετέφεραν στα Ζωνιανά στο σπίτι του Προέδρου Γιώργη Παρασύρη ή Αναστογιώργη.

Ο Προέδρος ειδοποίησε τους γερμανούς μέσω της Χωροφυλακής, οι οποίοι μετέβησαν στα Ζωνιανά. Ο γιατρός του περιποιήθηκε τα τραύματα του, αλλά διαπίστωσε, ότι η κατάσταση της υγείας του αεροπόρου δεν επέτρεπε την άμεση μετακίνηση του και τον άφησαν στο σπίτι του Προέδρου. Μετά παρέλευση ορισμένων ημερών τον μετέφεραν οι γερμανοί στο Νοσοκομείο. Φεύγοντας οι γερμανοί του πρόσφεραν χρήματα και διάφορα άλλα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά τα αρνήθηκε. (Πηγές: Γιώργης Καλογεράκης εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ 12-11-2018).

Ο Ψηλορείτης προσφέρεται σε όλους εκείνους που έχουν αγάπη για το βουνό και αναζητούν παρθένα τοπία. Το φυσικό περιβάλλον, οι γεωμορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες του βουνού ευνοούν τις ορειβατικές και σπηλαιολογικές αναζητήσεις. Δίνεται επομένως η ευκαιρία, να θαυμάσουν οι επισκέπτες τη μεγαλοπρέπεια και τη μαγεία του βουνού.

Η επιστροφή ήταν εξ ίσου δύσκολη και απαιτούσε μεγάλη προσοχή για την αποφυγή ατυχήματος. Ο καιρός ήταν δροσερός και ευνοούσε την ορειβασία μας.

Διανύσαμε συνολικά 9.700 χιλιόμετρα και μας πήρε δυόμιση ώρες για την ανάβαση και μιάμιση ώρα για την κατάβαση

Φωτογραφίες : Μανώλης Ντρετάκης

Κείμενο : Μανόλης Δακανάλης

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2022
8-9 ΣΟΥΓΙΑ - ΑΓΙΑ ΡΟΥΜΕΛΗ
Αναχώρηση: 00:00
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2022
22-23 ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Αναχώρηση: 14:00
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022
Πέμπτη 27 – Κυριακή 30 Πιέρια Όρη
Αναχώρηση: 00:00
Κυριακή, 06 Νοεμβρίου 2022
ΚΟΡΙΤΣΙ- ΒΡΩΜΟΝΕΡΟ - ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΡΟΥΣΩΝΑ
Αναχώρηση: 07:00