Εξορμήσεις

01.09.2019
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - ΑΗ ΓΙΑΝΝΗΣ - ΑΓΙΑ ΡΟΥΜΕΛΗ

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ-ΑΓΙΑ ΡΟΥΜΕΛΗ

Του ορειβάτη Δακανάλη Μανόλη

Άγιος Ιωάννης των Σφακιών (υψμ.790μ) είναι ένα μικρό γραφικό χωριό κτισμένο μέσα στο πευκόδασος με λιγοστούς κατοίκους, που ασχολούνται κυρίως με τη κτηνοτροφία. Στις 24 Αυγούστου 2019 μια μεγάλη ομάδα ορειβατών του Ορειβατικού Συλλόγου Μοιρών με αρχηγό τον Κώστα Μουζουράκη, καταλήξαμε στον ξενώνα «Αλώνια» του Αντώνη Γεωργιεδάκη.

Η Αράδανα ήταν αποκομμένη από το οδικό δίκτυο μέχρι το 1987, που έγινε η ζεύξη του φαραγγιού της Αράδαινας με μια σιδερένια γέφυρα μήκους 70 μέτρων και ύψους 138 μέτρων μέχρι την κοίτη του φαραγγιού. Το έργο χρηματοδοτήθηκε με δωρεά της οικογένειας των Βαρδινογιάννηδων που κατάγεται από τον Άγιο Ιωάννη. Στα μέσα της γέφυρας υπάρχει πλατφόρμα για Μπάζι Τζάμπιγκ. Από το ύψος αυτό οι τολμηροί κάνουν άλματα στο κενό κρεμασμένοι από ένα χοντρό λάστιχο, που τους συγκρατεί.

Περάσαμε μια ξεχωριστή βραδιά με μοναδικά γαστρονομικά Σφακιανά εδέσματα στον παραπάνω ξενώνα, ζωντανή μουσική και τραγούδια.

Την επομένη μέρα με τον ήλιο μια κονταριά πάνω από την ανατολή, πήραμε ένα αρχέγονο μονοπάτι με προορισμό την Αγία Ρουμέλη. Το μονοπάτι ελίσσεται μέσα στο πευκόδασος, ενώ εκατέρωθεν υπάρχουν πετρώδη μικρά αγροτεμάχια περιφραγμένα με τράφους, τα οποία καλλιεργούσαν με σκαλίδες στα παλιά χρόνια, για να επιβιώσουν οι κάτοικοι του Άι Γιάννη και του εγκαταλειμμένου χωριού Περγιανά.

Φθάσαμε στη θέση «Καλό Πόρο» (υψ.600μ) στο μπαλκόνι των Σφακιών, με μοναδική πανοραμική θέα στον κόλπο της Αγίας Ρουμέλης, τις κατάφυτες με πεύκα πλαγιές των Λευκών Ορέων και το απέραντο Νότιο Κρητικό Πέλαγος. Το τοπίο από εκεί πάνω είναι φανταστικό, εντυπωσιακό και κατάλληλο για μοναδικές φωτογραφίες.

Η κατηφορική πορεία συνεχίστηκε μέσα στο δάσος της τραχείας Πεύκης που καταλαμβάνει τις νότιες πλαγιές των Λευκών ορέων μέχρι τη θάλασσα (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ). Δυόμιση ώρες ευχάριστης πορείας μας πήρε μέχρι να φθάσουμε στον παραλιακό ναό του Αγίου Παύλου σταυροειδή μετά τρούλου του 11ου αιώνα, με κτήτορα τον Άγιο Ιωάννη τον Ξένο από το Σίβα Πυργιωτίσσης. Ο ναός είναι κτισμένος με χρωματιστές πέτρες της περιοχής και παρά το ότι, βρίσκεται κοντά στην παραλία για πάνω από χίλια χρόνια, αντιστέκεται στη φθορά του αδηφάγου χρόνου. Και μην ξεχνάμε, ότι ο χρόνος είναι ο Κρόνος, που τρώει τα παιδιά του.

Το μονοπάτι πάνω από την παραλία συναντά το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, το οποίο συνεχίζει παράλληλα με τη θάλασσα. Το απομεσήμερο ξεκινήσαμε από τον Άγιο Παύλο με τελικό προορισμό την Αγία Ρουμέλη. Η θερμοκρασία σκαρφάλωσε στους 35 βαθμούς Κελσίου με πλήρη άπνοια και η πορεία έγινε προβληματική πάνω στην άμμο και τα βότσαλα.

Ο οικισμός της Αγίας Ρουμέλης βρίσκεται στην έξοδο του πανευρωπαϊκού κάλλους φαραγγιού της Σαμαριάς και δέχεται χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Διανύσαμε 12,5 χιλιόμετρα ευχάριστης πορείας και μας πήρε συνολικά τέσσερις ώρες.

Κατά το λιόγερμα το πλοίο ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ μας μετέφερε στη Χώρα των Σφακιών ή Εμπρόσγιαλος.
Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2022
8-9 ΣΟΥΓΙΑ - ΑΓΙΑ ΡΟΥΜΕΛΗ
Αναχώρηση: 00:00
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2022
22-23 ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Αναχώρηση: 14:00
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022
Πέμπτη 27 – Κυριακή 30 Πιέρια Όρη
Αναχώρηση: 00:00
Κυριακή, 06 Νοεμβρίου 2022
ΚΟΡΙΤΣΙ- ΒΡΩΜΟΝΕΡΟ - ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΡΟΥΣΩΝΑ
Αναχώρηση: 07:00