Εξορμήσεις

11.07.2019
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - Madeira - Rabacal

To Rabacal ειναι μια τοποθεσία βόρειοδυτικά του μεγαλύτερου οροπεδίου του νησιου (Paul da Serra). To οροπέδιο έκτασης 24 τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι απομεινάρι της ηφαιστειακής διαστηριοτητας και λειτουργεί σαν σφουγγαρι που απορροφά το βρόχινο νερό και σιγά σιγά το διανέμει στους καταπότες (λεβάντας) που έχουν χτιστεί από τους κατάδικους που είχαν εξοριστεί εκεί κατά τον μεσαίωνα. Το δίκτυο των levandas σαν αρτηρίες τροφοδοτούν όλες τις φυτείες του νησιου (κυρίως μπανανιες και ζαχαροκάλαμα) ακόμα και στα πιο απόμερα γκρεμνά.

Η πορεία μας ξεκίνησε από το οροπέδιο στα 1500μέτρα και είχε στόχο τον καταρράκτη του Ρίσκο (κίνδυνος) και των 25 πηγών (25 fontes). Το μονοπάτι δεν θα μπορούσε να ήταν πιο καλά οριοθετημένο και χαραγμένο καθως πάντα ακολουθούσε την λεβάντα και το σκοινάκι ασφαλείας μας προστάτευε από τις εξαιρετικά απότομες πλαγίες. Το δάσος με τα γιγάντια δέντρα άγριας δάφνης και τους σφένδαμους που σαν χταπόδια έμπλεκαν τα κλαδια τους πάνω από τα κεφάλια μας δεν εμπόδιζε την ανάδειξη του έντονου πράσινου. Τετοιο χρώμα δύσκολα το ξεχνά κανείς. Η συνεχεια επί των φωτογραφιών.

Κείμενο : Νίκος Δασκαλάκης

Φωτογραφίες : Μανώλης Ντρετάκης

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2022
8-9 ΣΟΥΓΙΑ - ΑΓΙΑ ΡΟΥΜΕΛΗ
Αναχώρηση: 00:00
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2022
22-23 ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Αναχώρηση: 14:00
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022
Πέμπτη 27 – Κυριακή 30 Πιέρια Όρη
Αναχώρηση: 00:00
Κυριακή, 06 Νοεμβρίου 2022
ΚΟΡΙΤΣΙ- ΒΡΩΜΟΝΕΡΟ - ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΡΟΥΣΩΝΑ
Αναχώρηση: 07:00