Εξορμήσεις

11.06.2019
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - Κάπαρη- Μάρτσαλο - Κουνενοί

Κάπαρη - Μάρτσαλο - Κουνενοί

Στις 9 Ιουνίου 2019 ο Ορειβατικός Σύλλογος Μοιρών με μια μεγάλη ομάδα ορειβατών με αρχηγούς τους Μιχάλη Τζαγκαράκη και Μαρίνα Ζαχαριουδάκη, βρεθήκαμε στη θέση «Κάπαρη» δυο χιλιόμετρα νότια της Ιεράς Μονής Οδηγήτριας. Από εκεί ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι διασχίσαμε την όμορφη κοιλάδα της Κάπαρης, που καλύπτετε από ένα μεγάλο χαρουπόδασος και σκίνους. Στο διάβα μας συναντήσαμε δυο κλωσουδιές από μικρές πέρδικες, ένα λαγό που ταράχθηκε με την παρουσία μας και έφυγε, τη μάντρα ενός βοσκού και πολλές σπηλιές.

Μετά από δυο ώρες βρεθήκαμε στον σπηλαιώδη σμιλευμένο κυκλικό ναό της Θεοτόκου, ο οποίος φιγουράρει μέσα στα κάθετα ασβεστολιθικά βράχια. Θεωρείται ότι ήταν μινωικός τάφος, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως εκατόμβη στη διάρκεια των πρώτων χριστιανικών χρόνων και στη συνέχεια έγινε ναός.

Κατηφορίσαμε μέσα στην κοίτη της φαραγγοκοιλάδας του Μάρτσαλου, όπου συναντήσαμε μια όαση από φοίνικες του Θεόφραστου (372-287πχ), οι οποίοι προσδίδουν στο περιβάλλω μια αφρικάνικη αίσθηση. Οι φοίνικες αυτοί είναι ενδημικοί της Κρήτης και δεν προσβάλλονται από το σκαθάρι.

Στα μέσα περίπου του φαραγγιού πάνω σε ένα βράχο βρίσκεται ένα ερειπωμένο σπίτι και λέγεται του «Γαυγιώτη», γιατί εκεί έμενε κάποιος με καταγωγή από τη Γαύδο και ήταν βετεράνος πειρατής. Το μέρος ήταν έρημο, ιδανικό, γιατί είχε πηγή, περβόλι και πολλά ξύλα. Οι πειρατές την περίοδο των πειρατικών επιδρομών του έκτισαν το σπίτι με φούρνο και τους έφτιανε κρητικό παξιμάδι, που αντέχει για μήνες, χωρίς να αλλοιωθεί. Ο Γαυγιώτης εξαφανίστηκε ξαφνικά, όπως και ξαφνικά εγκαταστάθηκε εκεί. (Πηγές: ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ Νίκος Τσικνάκη σελ. 120-123).

Καταλήξαμε στο μαγευτικό όρμο του Μάρτσαλου (Καλό Λιμάνι στα Λατινικά), ο οποίος είναι κατάφυτος με σχίνους, αγριελιές και αλμυρίκια στην παραλία. Στη δυτική πλευρά του όρμου βρέθηκαν ίχνη από παραθαλάσσιο οικισμό του 1800-1600 π.χ. Χαλαρώσαμε βουτώντας στα γαλάζια και κρυστάλλινα νερά του όρμου για αρκετές ώρες.

Ο μικρός άγριος όρμος των Κουνενών βρίσκεται δυτικά του Μάρτσαλου και διακρίνεται για τους κάθετους βράχους, τα βαθειά καταγάλανα νερά και τα βότσαλα.

Όλοι μαγευτήκαμε από την ομορφιά του τοπίου, την ιστορικότητα της περιοχής και τις εναλλαγές του περιβάλλοντος. Η περιοχή από τα Αστερούσια όρη μέχρι την Αγία Γαλήνη αποκαλούνταν «Ερημούπολη», στην οποία υπήρχαν διάσπαρτα ασκηταριά και σπήλαια ερημιτών, τα οποία συνέχισαν τη μακραίωνη πορεία του ασκητικού βίου. Πριν από δύο περίπου χρόνια απεβίωσε ο ασκητής Θεόδωρος Νείλος. Δικαίως κατά τη γνώμη μας χαρακτηρίζονται τα Αστερούσια όρη ως οι «Άγιοι τόποι της Κρήτης».

Το απομεσήμερο με αυξημένη ζέστη πήραμε την ανηφόρα για τον σπηλαιώδη ναό της Παναγίας, όπου επιβιβαστήκαμε στα αυτοκίνητα και επιστρέψαμε. Η όλη ευχάριστη πορεία κράτησε συνολικά τέσσερις ώρες

Κείμενο : Μανόλης Δακανάλης

Φωτογραφίες : Μανώλης Ντρετάκης

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019
Βροντήσι - Σαμάρι - Δυο Πρίνοι -Άγιος Νικόλαος
Αναχώρηση: 08:00