Εξορμήσεις

19.05.2019
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - Φαράγγι Χαυγά

ΦΑΡΑΓΓΙ ΧΑΥΓΑ

 

Το οροπέδιο του Λασιθίου είναι το μεγαλύτερο της Κρήτης, φημίζεται για τους ανεμόμυλους των δεκαετιών 1950-70 που αποτελούσαν ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα της Ευρώπης. Υπήρχαν πάνω από 10.000 ανεμόμυλοι, που αντλούσαν τα υπόγεια ύδατα με τα οποία άρδευαν τις καλλιέργειες, όπως πατάτες, μηλιές και αχλαδιές. Σήμερα λειτουργούν ελάχιστοι.

Στις 5-5-2019 ο Ορειβατικός Σύλλογος Μοιρών με αρχηγό τον γράφοντα, ξεκινήσαμε την πορεία μας με ανατολική κατεύθυνση από το γραφικό χωριό Άγιος Κωνσταντίνος (υψ820μ) του οροπεδίου. Ένας αγροτικός δρόμος μας οδήγησε στο ξωκλήσι της Αγίας Πελαγίας και από εκεί πήραμε ένα ανηφορικό παλιό μονοπάτι Ε4 σε καλή κατάσταση (ίσως Μινωικό), το οποίο συνδέει το οροπέδιο Λασιθίου με το οροπέδιο του Καθαρού. Όσο ανεβαίνομε η θέα προς το οροπέδιο Λασιθίου ήταν μοναδική, το οποίο είναι μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους ενταγμένο στο Νatura και η έκταση του μοιράζεται σε καλλιέργειες και βοσκοτόπους.

Μετά από δυόμισι ώρες ευχάριστης πορείας φθάσαμε στο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού (υψ1165μ), που δεσπόζει πάνω σε μια κορφή. Φυσούσε πολύ ισχυρός νοτιάς και η παραμονή μας εκεί πάνω ήταν αδύνατη. Το οροπέδιο του Καθαρού (υψ1150μ) είναι το δεύτερο σε μέγεθος του όρους Δίκτη. Στο οροπέδιο αναπτύσσεται έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα και είναι διάσπαρτο με αγροικίες και στάνες με κύριες καλλιέργειες τις μηλιές, αχλαδιές, καρυδιές και κρασάμπελα.

Στα προϊστορικά χρόνια όπως μας πληροφορούν οι επαΐοντες, το οροπέδιο ήταν μια μεγάλη λίμνη μέσα στην οποία ζούσαν νάνοι ιπποπόταμοι, κριμένοι μέσα στην πυκνή βλάστηση. Οστά τέτοιων ζώων βρέθηκαν σε ανασκαφές στο οροπέδιο.

Ακολουθώντας ένα κατηφορικό μονοπάτι μας έφερε στην κοίτη του Χαυγά (Χαυγάς σημαίνει φαράγγι κατά τους Λασιθιώτες), το οποίο έχει μήκος 4 χιλιόμετρα.

Το φαράγγι στην αρχή για ενάμιση περίπου χιλιόμετρα είναι στενό και πολύ άγριο, ενώ το υπόλοιπο τμήμα προς την έξοδο ανοίγει αρκετά. Κάποια στιγμή αντικρίσαμε τη γαλάζια λίμνη του Νεραϊδοκόλυμπου, η οποία είναι περιτριγυρισμένη από κάθετα επιβλητικά λευκόγκριζα βράχια και μέσα σ αυτήν λούζονταν οι νεράιδες. Το τοπίο μέσα στο φαράγγι είναι παρθένο ανέγγιχτο από τον άνθρωπο, σχηματίζονται πολλές σάρες και είναι κατάφυτο από πρίνους, σφεντάμια, λιόπρινα κ.ά.

Ο πολύ ισχυρός νοτιάς συνεχίστηκε, η ορατότητα μετά το μεσημέρι ήταν πολύ περιορισμένη λόγω της αιωρούμενης σκόνης από την Αφρική, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν πολύ αποπνικτική.

Πραγματοποιήσαμε μια πεντάωρη κυκλική πορεία μήκους 11 χιλιομέτρων, ανεβήκαμε 400 μέτρα υψομετρική διαφορά και κατεβήκαμε άλλα τόσα καταλήγοντας πάλι στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Τέλος στο πανέμορφο χωριό Κράσι στην μαγευτική πλατεία και κάτω από τον μνημειακό πλάτανο απολαύσαμε τον καφέ μας.

Κείμενο : Μανόλης Δακανάλης

Φωτογραφίες : Μανώλης Ντρετάκης

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019
Βροντήσι - Σαμάρι - Δυο Πρίνοι -Άγιος Νικόλαος
Αναχώρηση: 08:00