Εξορμήσεις

16.05.2019
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - Κολλητά φαράγγια - Αργυρούπολη

KΟΛΛΗΤΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ

ΒΕΛΟΝΑΔΟ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΠΟΡΟΥ

 

Το χωριό Μούντρος βρίσκεται σε υψόμετρο 280 μέτρων, είναι κτισμένο στην ρίζα του βουνού μέσα στα δέντρα και διαθέτει πάρα πολλές πηγές. ‘Eχει πολλά βενετσιάνικα κτίσματα (δικαστήρια, φυλακές, σπίτια ευγενών κλπ.) και βυζαντινές εκκλησίες του 11ου αιώνα.

Στις 12 Μαΐου 2019 Ο Ορειβατικός Σύλλογος Μοιρών με μια μεγάλη ομάδα και αρχηγό τον Κώστα Καμπουράκη από το μαγευτικό χωριό Μούντρος, πήραμε ένα πολύ παλιό μονοπάτι με προορισμό το χωριό Βελονάδο (υψ380μ) μέσα από το ομώνυμο φαράγγι. Η βλάστηση μέσα στο φαράγγι είναι πολύ μεγάλη, υπάρχει αέναη ροή νερού στην κοίτη του χειμάρρου, με αποτέλεσμα να καλύπτονται οι όχθες από μεγάλα πλατάνια σε όλος το μήκος. Είναι άξιες θαυμασμού οι άγριες δασωμένες πλαγιές του φαραγγιού από σφεντάμια και πρινάρια.

Το έτερο φαράγγι του Κάτω Πόρου είναι μεγαλύτερο, κακοτράχαλο με πλατάνια, που καλύπτουν όλο το μήκος της κοίτης του φαραγγιού. Οι άγριες πλαγιές του είναι κατάφυτες από πρίνους, σφεντάμια, λιόπρινα, τρεμιθιές και αζίλακες. Στα μέσα του φαραγγιού βρίσκονται οι πόρτες και οι κάθετες πλευρές σχεδόν σμίγουν μεταξύ τους, αφήνουν ένα στενό πέρασμα, που κόβει τη θέα στον ουρανό, ενώ αγριοσυκιές, πρίνοι και σφεντάμια κρέμονται σαν πολυέλαιοι. Το φαράγγι έτρεχε πολύ νερό, η κοίτη του σε πολλά σημεία έχει αγριέψει εξ αιτίας των πολλών βροχοπτώσεων του περασμένου χειμώνα. Από τα δυο παραπάνω φαράγγια διέρχεται το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.

Σε κάποιο σημείο εγκαταλείψαμε το πανέμορφο αυτό φαράγγι και με αριστερή κατεύθυνση ακολουθώντας ανάπλαγα ένα μονοπάτι σε δασωμένο τοπίο, φτάσαμε στο παραδοσιακό χωριό Κάτω Πόρος. Στη συνέχεια το μονοπάτι μας έφερε στην νεκρόπολη της αρχαίας Λάππας μετά από 6 ώρες ευχάριστης πορείας, διανύοντας 11,5 χιλιόμετρα.

Η αρχαία Λάππα ήταν μια από τις 166 αρχαίες πόλεις της Κρήτης, καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 200 πΧ. ανακατασκευάστηκε από τον Οκταβιανό και της παραχωρήθηκε το δικαίωμα, να έχει δικό της νόμισμα.

Η νεκρόπολη με τους λαξευμένους τάφους στον ασβεστόλιθο είναι του 1ου πΧ. αι. μέχρι το 2ο μΧ. αι. επί Ρωμαϊκής εποχής. Εκεί βρίσκεται o Βυζαντινός ναός των πέντε παρθένων, Θέκλα, Μαρία, Μαριάμνη, Ενναθά και Μάρτα. Στο χώρο αυτό μόνασαν, έζησαν, μαρτύρησαν και αγίασαν οι πέντε κρητικές παρθένες.

Ο περιβάλλοντας χώρος είναι ειδυλλιακός και ο μεγάλος πλάτανος δίπλα στην πηγή είναι μνημειακός.

Η γραφική Αργυρούπολη που διακρίνεται για τα πολλά νερά (υψ264μ) είναι κτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας Λάππας και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Το χωριό είναι γεμάτο από ίχνη αρχαίου και νεότερου πολιτισμού. Από τα σωθικά μιας σπηλιάς αναβλύζει το κατάκρυο νερό της πηγής, το οποίο σχηματίζει μικρούς καταρράχτες. Εκεί στην έξοδο του νερού οι Αργυρουπολίτες έχτισαν το γραφικό εκκλησάκι της «Αγίας Δύναμης». Κατά την τουρκοκρατία η πόλη ονομάστηκε Σαμαρόπολη.

Κατά κοινή ομολογία ήταν μια εξαιρετική πορεία και θα μας μείνει αξέχαστη

 

Κείμενο : Μανόλης Δακανάλης

Φωτογραφίες : Νεκτάριος Σαββάκης

Κολλητά φαράγια - Αργυρούπολη .

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Σάββατο, 13 Ιουνίου 2020
ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΡΑΔΑΙΝΑΣ
Αναχώρηση: 11:00
Κυριακή, 28 Ιουνίου 2020
ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΑΤΣΟΥ
Αναχώρηση: 08:00