Εξορμήσεις

13.02.2019
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - Κουδούνι , Ψηλορείτη

ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΤΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ

 

 

Η βραχώδης αλπική κορφή Κουδούνι (υψ1860μ) του ανατολικού Ψηλορείτη είναι Μαδάρα, στην οποία ενδημούν λουτσές (Βερβερίς), κεντούκλες (αστράγαλος), μικρά σφεντάμια, χαμωτοί κέδροι και αγριολούλουδα ανάλογα με την εποχή. Στη θέση Διπλόρι ενδημεί το δέντρο Ζέλκοβα - Αμπελίτσα – Ανέγνωρο, που είναι ενδημικό της Κρήτης.

Στις 10 Φεβρουαρίου 2019 μια μεγάλη ομάδα του Ορειβατικού Συλλόγου Μοιρών με αρχηγό το Νεκτάριο Σαββάκη περπατώντας πάνω στο χιόνι, ανηφορήσαμε για την κορφή Κουδούνι από το μητάτο των Καψάληδων (υψ1410μ).

Φέτος η βαρυχειμωνιά μας έφερε στην Κρήτη πολλές βροχές και χιόνια. Τα τοπία ήταν λαμπερά, χιονισμένα, με διαφορετικές εικόνες και το επίμονο μάτι μας σάρωνε αχόρταγα όλες τις κορφές και πλαγιές του Ψηλορείτη.

Διαύγεια υπήρχε μέχρι τα 1500 μέτρα υψόμετρο, ενώ στα μεγάλα υψόμετρα επικρατούσαν χαμηλές νεφώσεις, που κάλυπταν ολόκληρο τον Ψηλορείτη, η δε θερμοκρασία ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Λίγο πριν την κορφή φυσούσε ισχυρός παγωμένος βοριάς και μια παχιά αχλή σκέπασε το βουνό μειώνοντας την ορατότητα στα 50 μέτρα. Για λόγους ασφαλείας ο αρχηγός αποφάσισε να επιστρέψουμε πίσω. Παίξαμε στα χιόνια, φωτογραφηθήκαμε πολλές φορές και απελευθερωθήκαμε. Μη ξεχνάμε, ότι βουνό σημαίνει ελευθερία.

Νότια και κάτω από τα πόδια μας απολαύσαμε το καταπράσινο πρινόδασος του Ρούβα, που είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας, ενώ δυτικά στέκεται υπερήφανη η χιονισμένη κορφή του Σκίνακα (υψ1750μ) με το Αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η όλη πορεία ήταν πολύ ευχάριστη και μας πήρε περίπου τέσσερις ώρες

Κείμενο : Μανόλης Δακανάλης

Φωτογραφίες: Μανώλης Ντρετάκης

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019
Βροντήσι - Σαμάρι - Δυο Πρίνοι -Άγιος Νικόλαος
Αναχώρηση: 08:00