Εξορμήσεις

19.11.2018
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - Διάσχιση Νέστου

Στενά Νέστου 28-10-2018.

Η Ξάνθη (υψ80μ) είναι μια πανέμορφη πόλη κτισμένη στις νότιες υπώρειες του βουνού Αυγό ή Προφήτης Ηλίας της Δυτικής Ροδόπης. Ο επισκέπτης με μια βόλτα στην αγορά συναντιέται με Χριστιανούς, Πομάκους, Αθίγγανους, μουσουλμάνες με πολύχρωμες μαντίλες και στρογγυλά σκουλαρίκια. Έτσι όλες οι φυλές δημιουργούν ένα μωσαϊκό που καθρεπτίζει την πολιτισμική ταυτότητα της πόλης και γενικά της ευρύτερης περιοχής. Ακούς από τη μια μεριά το Μουεζίνη που καλεί από το μιναρέ του τζαμιού τους ομόθρησκούς του για προσευχή και από την άλλη τις διάφορες ψαλμωδίες στις χριστιανικές εκκλησίες.

Από το χωριό Κομνηνά (υψ144μ) ενώ ο ήλιος ήταν μια κονταριά πάνω από την ανατολή, ξεκινήσαμε την ανηφορική πορεία μας ακολουθώντας ένα παλιό καλά διατηρημένο μονοπάτι από καλντερίμι με ήπιες κλήσεις κάτω από τις πανύψηλες οξιές με φανταστικά χρώματα λόγω εποχής. Συντροφιά είχαμε κυρίως κίσσες και άλλα μικρά πουλιά.

Μετά από δυο ώρες ανηφορικής πορείας φθάσαμε στο ερειπωμένο πέτρινο χωριό Κρωμνικό, που βρίσκεται σε ένα μικρό οροπέδιο στις πλαγιές του όρους Καρπούζι. Τα χωριά Κομνηνά και Κρωμνικό ήταν τουρκοχώρια και με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922 κατοικήθηκαν από πρόσφυγες της Μικρά Ασίας. Οι κάτοικοι του Κρωμνικού το εγκατέλειψαν αργότερα και μετοίκησαν σε άλλα χωριά για καλλίτερη ζωή. Το μόνο που στέκεται ακόμα όρθιο είναι το δημοτικό σχολείο, που κτίστηκε πολύ αργότερα. Εδώ στην περιοχή υπάρχουν πολλά άγρια άλογα στα οποία έχουν φτιάξει ένα στάβλο, για να προστατεύονται από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Απουσίαζαν όμως από το χώρο τους και δεν είχαμε την τύχη να τα δούμε. Στη νεόδμητη εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα γευματίσαμε και απολαύσαμε τη φύση και την ηλιόλουστη μέρα.

Συνεχίσαμε την πορεία μας ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι, το οποίο χώνεται πάλι μέσα στο δάσος από οξιές, κέδρους, αγριομπουρνελιές και αγριοπασχαλιές. Μέχρι να φθάσουμε στο Νέστο μας πήρε δύο ώρες ευχάριστης πορείας. Η παραποτάμια διαδρομή μας ήταν πλούσια σε ιτιές, λεύκες, πλατάνια και αναρριχώμενα φυτά. Η περιοχή του Νέστου είναι ένας πλούσιος υδροβιότοπος, στον οποίο απαντώνται περίπου 200 είδη πουλιών και έχει χαρακτηριστεί στην Ευρώπη «Σημαντική ζώνη για τα πουλιά».

Τα Στενά του Νέστου με την φαραγοκοιλάδα και τους μαιάνδρους του ποταμού αποτελούν ένα μαγευτικό τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Ο ποταμός πηγάζει από την οροσειρά Ρίλα της Βουλγαρίας και διανύοντας 234 χιλιόμετρα εκβάλλει με δέλτα στο Θρακικό Πέλαγος.

Στο ποτάμι οργανώνουν καγιάκ, κανό, ιππασία, τοξοβολία, ποδηλασία και πεζοπορίες. Μια ομάδα ορειβατών μας περίπου 20 άτομα από την όμορφη Σταυρούπολη με κανό διέσχισαν το ποτάμι και καταλήξαμε όλοι μαζί στο χωριό Γαλάνη με το λυκόφως. Όπως μας είπαν το σπορ αυτό ήταν γι αυτούς μια μοναδική εμπειρία.

Το μονοπάτι στα στενά του Νέστου αποτελεί μια από τις ωραιότερες πεζοπορικές διαδρομές. Διανύσαμε 15 χιλιόμετρα μέχρι το χωριό Γαλάνη (υψ90μ), μας πήρε συνολικά 6,5 ώρες ευχάριστης πορείας και κάναμε υψομετρική διαφορά 500 μέτρα.

Η σιδηροδρομική γραμμή κατά μήκος του Νέστου τελείωσε το 1896 με πρωτοβουλία του σουλτάνου Αβδούλ Αζίζ, το δε παραποτάμιο μονοπάτι κατασκευάστηκε για να βοηθήσει στην ολοκλήρωση της γραμμής και το ονομάζουν «Μονοπάτι των σιδηροδρομικών». Μέχρι τη Σταυρούπολη συναντάμε μια εκπληκτική θέα με 15 πέτρινες σήραγγες σε απόσταση 17 χιλιομέτρων. (Πηγές: Ανακαλύψτε την Ελλάδα τεύχος 17 Υπουργείου. Τουρ. Ανάπτυξης σελ.130-140).

Τόσο στα βουνά της Ανατολικής Μακεδονίας, όσο και της Δυτικής Θράκης, που περπατήσαμε, υπήρχε έντονη ξηρασία. Δεν είδαμε πουθενά ρυάκι να τρέχει νερό, εκτός από τα μεγάλα ποτάμια.

Επιστροφή 28-8-2018. Αποχαιρετώντας την όμορφη Ξάνθη με βροχή πήραμε το δρόμο της επιστροφής για τα πάτρια εδάφη.

Επισκεφτήκαμε το Πόρτο Λάγος με τη λίμνη Βιστωνίδα την τέταρτη σε μέγεθος στην Ελλάδα. Βρίσκεται σε σημείο όπου η λίμνη ενώνεται με το Θρακικό Πέλαγος. Συνδυάζει το πράσινο, το δάσος με το γαλάζιο της θάλασσας και φιλοξενεί δεκάδες υδρόβια πουλιά. Αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους υδροβιότοπους σε παγκόσμια κλίμακα και προστατεύεται από τη σύμβαση Ροσμάρ. Με γέφυρα περνάμε στο πολύ φωτογραφημένο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια με άλλη ξύλινη γέφυρα στην εκκλησία της Παναγίας της Παντάνασσας, που βρίσκεται στο κέντρο της λίμνης και αποτελούν μετόχι της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Το τοπίο είναι μαγευτικό και προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Όπως λένε οι βιολόγοι και ειδικοί το φαινόμενο της υπερανάπτυξης των αραχνών στο Πόρτο Λάγος-Βιστωνιδα δεν είναι άγνωστο. Οι καιρικές συνθήκες φέτος επέτρεψαν την αφθονία τροφής με αποτέλεσμα την εμφάνιση του μεγάλου πέπλου-ιστού των αραχνών.

Πραγματοποιήσαμε μικρή στάση στο μαγευτικό χωριό Μεσορόπη που βρίσκεται μέσα στο δάσος στις νότιες υπώρειες του Παγγαίου όρους. Η ονομασία προέρχεται από τη θέση, δηλαδή «Μέσω Ορέων». Μέχρι το 1926 αποτελούσε ένα από τα καλύτερα κέντρα καπνεμπορίου και είχε 20 νερόμυλους. Εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη τα παραδοσιακά σπίτια με τα πλακόστρωτα σοκάκια.

Με νυχτερινή πτήση από το αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, κουβαλώντας στις αποσκευές μας μεγάλες εμπειρίες από τα βουνά και φαράγγια της Ανατολικής Μακεδονίας και Δυτικής Θράκης.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηρακλείου και ιδιαίτερα την αρχηγό μας Άννα Παπαδάκη για την άριστη διοργάνωση της εκδρομής


Κείμενο : Μανόλης Δακανάλης

Φωτογραφίες : Μανώλης Πρινιανάκης  Νεκτάριος Σαββάκης

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Κυριακή, 23 Ιουνίου 2019
Παξιμάδια
Αναχώρηση: 08:00