Εξορμήσεις

19.11.2018
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - Παγγαίο

Όρος Παγγαίο 26-10-2018. Από τη θέση Κορμίτσα (υψ299μ) στις βόρειες υπώρειες του Παγγαίου όρους ακολουθήσαμε ένα πέτρινο βυζαντινό μονοπάτι, το οποίο ελίσσεται μέσα στο δάσος από πρίνους και άλλα δασικά δέντρα. Μετά από δυο ώρες ευχάριστης πορείας μας οδήγησε στο επιβλητικό γυναικείο μοναστήρι της Θεοτόκου της Εικοσιφοίνισσας (υψ753μ), που είναι το αρχαιότερο στην Ελλάδα. Η ίδρυση της Μονής ανάγεται στα χρόνια του επισκόπου των Φιλίππων, Σώζοντος το 450 μΧ βρίσκεται δε στις βόρειες υπώρειες του Παγγαίου όρους. Ανήκει στις πρώτες σε επισκεψιμότητα μονές της Ελλάδας.

Η ανηφορική πορεία συνεχίστηκε ακολουθώντας ένα φιδίσιο μονοπάτι μέσα στις πανύψηλες οξιές, δρυάδες και πεύκα προς το χαρακτηριστικό αντέρεισμα Κεντίκι (υψ950μ). Από εκεί πάνω η θέα ήταν καταπληκτική λόγο της ηλιοφάνειας προς τον έφορο κάμπο των Φιλίππων και το όρος Φαλακρό.

Ακολουθήσαμε βορειοανατολική κατηφορική πορεία μέσα στο δάσος από οξιές και καστανιές ακολουθώντας το βυζαντινό μονοπάτι. Συναντήσαμε λατομεία εξαγωγής άσπρου μαρμάρου. Πραγματοποιήσαμε μια διάσχιση της βόρειας πλευράς του Παγγαίου όρους και μετά από 6 ώρες ευχάριστης πορείας διανύοντας 11 χιλιόμετρα φθάσαμε στην κωμόπολη Νικήσιανη (υψ350μ) με τα γραφικά πέτρινα σοκάκια της. Το μονοπάτι της Εικοσιφοίνισσας ή δρόμος του χρυσαφιού, λέγεται ότι είναι η ομορφότερη διαδρομή στο Παγγαίο όρος.

Η πορεία ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα, μαγευτική, με ιστορικά σημεία αναφοράς και εξαιρετικής ομορφιάς τοπία. Τόσο το όρος Παγγαίο όσο και τα άλλα βουνά φόραγαν λόγω εποχής τα πορτοκαλοκόκκινα χρώματα τους, ενώ τα δέντρα επιδίδονταν σε ένα φανταστικό χρωματικό όργιο.

Το όρος Παγγαίο είναι ένας μεγάλος ορεινός όγκος, που εκτείνεται στους νομούς Καβάλας και Σερρών. Το μάτι όπως ονομάζεται η ψηλότερη κορφή του Παγγαίου, μας παρακολουθούσε περήφανο από τα 1956 μέτρα. Στην κορφή αυτή βρίσκονταν στην αρχαιότητα το φημισμένο Ιερό του Διόνυσου και μαντείο.

Το Παγγαίο αποτελεί ένα στολίδι της περιοχής με πολλές πηγές, καλύπτεται εξ ολοκλήρου από πρίνους στα χαμηλά, οξιές και καστανιές στα ψηλά. Κρατάει καλά φυλαγμένα τα μυστικά του μέσα στη γη. Παγγαίο σημαίνει «πάσα γη», η φράση αυτή αντικατοπτρίζει όχι μόνο το μεγάλο πλούτο που κρύβει στα σωθικά του σε χρυσό και άργυρο, αλλά και όλα τα απόρρητα μυστικά του. Το βουνό αναφέρεται από την αρχαιότητα για τα αργυρωρυχεία, τα χρυσωρυχεία και την ναυπηγήσιμη ξυλεία του, έτσι του αρμόζει ο τίτλος «Χρυσό βουνό».

Οι ορειβάτες τρέφουν μεγάλη αγάπη στο βουνό αυτό, καθώς προσφέρει μοναδικά τοπία, πολλές διαδρομές και έχει περιμετρικά 3 ορειβατικά καταφύγια.

Αφήσαμε πίσω μας το παραμυθένιο Παγγαίο και το λεωφορείο μας μετέφερε στην όμορφη Ξάνθη, όπου καταλύσαμε σε ξενοδοχείο.

Κείμενο : Μανόλης Δακανάλης

Φωτογραφίες : Μανώλης Ντρετάκης

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019
Άγιος Ιωάννης Σφακίων - Αγία Ρουμέλη
Αναχώρηση: 15:00
Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019
Άγιος Ιωάννης Σφακίων - Αγία Ρουμέλη
Αναχώρηση: 15:00
Σάββατο, 07 Σεπτεμβρίου 2019
39η Παγκρήτια Ορειβατική Συνάντηση στο δάσος του Ρούβα
Αναχώρηση: 00:00
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019
Φαράγγι Τράφουλα
Αναχώρηση: 08:00