Εξορμήσεις

16.09.2018
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - Φαράγγι Ίμπρου

Το χωριό Ίμπρος (υψ780μ) βρίσκεται στη νότια μεριά του γραφικού οροπεδίου Ασκύφου. Στη νήσο Ίμπρο ζούσαν επτά ζωηρά αδέλφια, τα οποία καταδικάστηκαν σε θάνατο για κάποιο σκληρό έγκλημα που διέπραξαν. Η Σουλτάνα είχε γοητευθεί από την ομορφιά τους, επέμβηκε και τους δόθηκε χάρη με την υποχρέωση να εγκαταλείψουν την Τουρκική Αυτοκρατορία. Ξεμπάρκαραν στο Λουτρό και από εκεί κατέληξαν στο Ασκύφου και εξ αιτίας τους πήρε το χωριό την ονομασία Ίμπρος. (Πηγές: Από το βιβλίο ΙΜΠΡΟΣ ΤΟΥ Αντώνη Πλυμάκη).

Στις 16-9-2018 ο Ορειβατικός Μοιρών με αρχηγό τον Μανόλη Δακανάλη και ένα λεωφορείο ορειβάτες περπατήσαμε στο εντυπωσιακό φαράγγι της Ίμπρου μήκους 8 χιλιομέτρων, το οποίο αρχίζει από την Ίμπρο και καταλήγει στο χωριό Κομητάδες. Παλιά το μονοπάτι αυτό ήταν η κεντρική οδός, που συνέδεε τη Χώρα των Σφακιών με το Ασκύφου και σε πολλά σημεία σώζεται το καλντερίμι.

Στο διάβα μας συναντήσαμε κάθετες άγριες ορθοπλαγιές, δάση από κυπαρίσσια, πεύκα, πρίνους, αζίλακες, σφεντάμια και λυγαριές, ενώ δεν ξέραμε, τι θα συναντούσαμε στην επόμενη στροφή. Στο μεσοφάραγγο συναντήσαμε τις επιβλητικές Πόρτες, που κλείνουν τη θέα προς τον ουρανό χαρακτηριστικό πολλών φαραγγιών της Κρήτης, ενώ το πιο στενό σημείο είναι μόλις 1,60 μέτρα. Εντύπωση προκαλούν οι κυματοειδείς στρώσεις των πετρωμάτων, που μοιάζουν με αραβικές γραφές και τις έχουν ονομάσει «Αραβικά».

Στη βενετσιάνικη Στέρνα μετά τις Πόρτες έχει το στέκι του τώρα και πολλά χρόνια ο Μανούσος από την Ίμπρο, ο οποίος με ιδιαίτερη καλοσύνη κερνά ρακή τους διερχόμενους. Το φαράγγι αυτό είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μετά τη Σαμαριά στα Λευκά Όρη και δέχεται επισκέπτες όλες τις εποχές του έτους.

Η μέρα ήταν καλοκαιρινή δροσερή και η πορεία μας άφησε άριστες εντυπώσεις με όλα αυτά που είδαμε και θαυμάσαμε.

Καταλήξαμε στην όμορφη αμμώδη παραλία του Φραγκοκάστελλου με τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά και απολαύσαμε το μπάνιο μας.

Κείμενο Μανόλης Δακανάλης

Φωτογραφίες Κώστας Φουντουλάκης

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Κυριακή, 09 Ιουνίου 2019
Μονή Οδηγήτριας - Μάρτσαλο - Κουνενούς - Μονή Οδηγήτριας
Αναχώρηση: 08:00
Κυριακή, 23 Ιουνίου 2019
Παξιμάδια
Αναχώρηση: 08:00