Εξορμήσεις

21.08.2018
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - 30α γενέθλια του συλλόγου μας !

οίρες 8-8-2018

 

30α ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ Ε.Ο.Σ. ΜΟΙΡΩΝ

Κυρίες και Kύριοι, αγαπητοί συνορειβάτες, Καλησπέρα σας!

Σας καλωσορίζουμε στα 30α γενέθλια του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Μοιρών, ο οποίος βρίσκεται σε μια από τις πιο παραγωγικές φάσεις της λειτουργίας του. Ο σύλλογός μας τυγχάνει κοινής αποδοχής όλα αυτά τα χρόνια, τον έχει αγκαλιάσει το ευρύ κοινό της Μεσαράς, με την αγάπη του, την ενεργό συμμετοχή του στις εκδηλώσεις και τις εξορμήσεις. Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σας ευχαριστούμε από καρδιάς, τόσο για την αμέριστη συμπαράσταση σ΄ αυτή τη μακρόχρονη διαδρομή του, όσο και για την σημερινή σας παρουσία.

Θα μας επιτρέψετε σ’ αυτό το σημείο να κάνουμε μια σύντομη αναφορά στην ιστορία και τη δημιουργία του συλλόγου μας. Το καλοκαίρι του 1988 πήραν την πρωτοβουλία και συναποφάσισαν να ιδρύσουν τον ΕΟΣ Μοιρών οι: Μανδαλάκης Αντώνης εκπαιδευτικός, Ταγαράκης Τίτος δικηγόρος, Μοσχονάς Βασίλης έμπορας, Γαργεράκης Μιχάλης έμπορας και Πετρόπουλος Αρίστος εμποροράφτης. Οι παραπάνω πρωτεργάτες της ίδρυσης προέρχονταν από διάφορες κοινωνικές ομάδες με αναπτυγμένο το αίσθημα της ευαισθησίας προς το περιβάλλον και δεδομένη την αγάπη προς το βουνό και τη φύση.

H παραπάνω κίνηση κρίθηκε πρωτοποριακή, έγινε αμέσως αποδεκτή από το ευρύ κοινό της περιοχής και πήρε σάρκα και οστά. Οργανώθηκε η πρώτη πορεία στις 8-8-88 στο μαγευτικό δάσος του Ρούβα και κάτω από το μεγάλο πλάτανο υπογράψαμε τριάντα ένα άτομα το καταστατικό του Συλλόγου. Η ημερομηνία υπογραφής του καταστατικού 8-8-88 δεν είναι τυχαία, διότι αντιστοιχεί στο ύψος της υψηλότερης κορφής του κόσμου Έβερεστ των Ιμαλάιων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ορειβατικού Μοιρών αποφάσισε ομόφωνα με την 4 της 30ης Μαΐου 2018 απόφαση του, να τιμήσει τους ιδρυτές του συλλόγου για την παραπάνω πρωτοποριακή τους ιδέα. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς, τους ευχόμαστε υγεία, αγάπη, χαρά και μακροζωία. Παράλληλα τους διαβεβαιώνουμε, ότι θα συνεχίσουμε να ανεβάζουμε το σύλλογο όλο και πιο ψηλά.

Στα πρώτα βήματα του συλλόγου πραγματοποιούσαμε μικρές πορείες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς, αλλά με την πάροδο των χρόνων επεκταθήκαμε σε όλη την Κρήτη. Με την ενηλικίωση του συλλόγου μας αποκτήσαμε τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες. Από το 2000 ακολούθησε η άψογη συνεργασία μας με τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηρακλείου και απλώσαμε τα πλοκάμια μας σχεδόν σε όλα τα βουνά και φαράγγια της Ελλάδας. Για όλα αυτά ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηρακλείου και θα συνεχίσουμε στο μέλλον την συνεργασία μας. Οι εμπειρίες που αποκτήσαμε είναι μοναδικές και πρωτόγνωρες.

Τα πρώτα χρόνια πραγματοποιήσαμε μια χοροεσπερίδα στο παλιό κέντρο Αυγερινός με επιτυχία. Το κέντρο ήταν τότε νεόδμητο χωρίς όνομα και προτείναμε να του δοθεί το όνομα ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ, γιατί οι ορειβάτες καθοδηγούνται από το λαμπρό αστέρι Αφροδίτη ή ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ. Η πρόταση μας κρίθηκε ενδιαφέρουσα από την ιδιοκτησία και έγινε αποδεκτή.

Ο σύλλογος στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του οικισμού Αγίου Αντωνίου (Βρέλη), την χρήση του οποίου μας παραχώρησε το 1990 με απόφαση του ο τότε Δήμος Μοιρών. Παραλάβαμε το σχολείο σε άθλια κατάσταση, γιατί μέχρι τότε χρησιμοποιούνταν ως μάντρα προβάτων. Με προσωπική εργασία των τότε μελών το ανακαινίσαμε διαθέτοντας ακόμα και ίδια χρήματα. Αργότερα, ο τότε Δήμος Μοιρών κατασκεύασε το πατάρι μέσα στην αίθουσα και το κιόσκι για να μαγειρεύουμε στις διάφορες εκδηλώσεις του συλλόγου.

Ο Σύλλογος μας είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης Ελλάδας από το 2004. Έγινε γνωστότατος σε όλη την Ελλάδα λόγω της συμμετοχής του στις Πανελλήνιες Ορειβατικές συναντήσεις, που γίνονται σε κάποιο βουνό της Ελλάδας κάθε χρόνο στις 20 Ιούλη, ημέρα γιορτής του Προφήτη Ηλία προστάτη των ορειβατών. Σήμερα τα εγγεγραμμένα μέλη του συλλόγου ξεπερνούν τα 400, αλλά ενεργά είναι κάτω από τα 100.

Από την ίδρυση του συλλόγου ήταν υπέρτατη επιδίωξη μας, να διαδώσουμε την ορειβατική ιδέα όσο το δυνατό πλατύτερα. Να φέρουμε στο σύλλογο νέα παιδιά, ώστε να εξασκήσουν το σώμα, να χαλυβδώσουν τη θέληση και ν’ ανυψώσουν την ψυχή. Η ορειβασία δεν είναι μόνο η άθληση, η κατάκτηση κάποιας ψηλής κορφής, η περιπέτεια, η ψυχαγωγία, η ψυχική ανάταση. Η περιδιάβασή μας μέσα στα δάση, στις λαγκαδιές, στα μαγευτικά φαράγγια με τα ευωδιαστά λουλούδια, το μπάνιο μέσα στους παγωμένους καταρράκτες, στις λίμνες, στα ποτάμια, η γλυκιά και αγνή συντροφιά με τους βοσκούς, ο ευωδιαστός αέρας της ορεινής υπαίθρου, το γλυκοχάραμα με το κελάηδημα των πουλιών και τα ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα, αποτελούν μοναδικές βιωματικές εμπειρίες. Η ορειβασία ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή που διανύουμε, είναι όλα τα παραπάνω, αλλά και η ψυχική και σωματική ανάταση, η ισορροπία, η ελευθερία, η κοινωνική αλληλεγγύη και τελικά η ολοκλήρωση του ανθρώπου.

Όπως αναφέρει ο μεγάλος συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης στο έργο του «Αναφορά στον Γκρέκο». «Κάθε μονοπάτι είναι ένα νέο μυθιστόρημα που περιμένει να το διαβάσεις».

Τα κίνητρα που οδηγούν τον ορειβάτη στο βουνό είναι πολλά, καθώς και οι τρόποι που το πλησιάζει. Ο κάθε ορειβάτης έχει το δικό του προσωπικό κώδικα, που προσεγγίζει το βουνό και τη φύση. Για αυτό και εμείς ανέκαθεν σεβαστήκαμε τη φιλοσοφία αυτή των συναδέλφων μας ορειβατών, χωρίς να δημιουργούνται προσωπικές προστριβές ή έριδες.

Τα βουνά της μαγευτικής Κρήτης, τα άγρια φαράγγια, τα ειδυλλιακά τοπία, έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, από τις συχνές επισκέψεις όλες τις εποχές του χρόνου.

Μέσα από τον Ορειβατικό Μοιρών δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια άτυπες ομάδες ποδηλασίας και δρόμου. Λαμβάνουν μέρος σε αγώνες τρεξίματος ανά την Ελλάδα, το εξωτερικό, σε μαραθώνιους, σε αγώνες ορεινού δρόμου μέχρι και 80 χιλιόμετρα. Οι συμμετέχοντες έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις.

Η αναρρίχηση καθιερώθηκε ως αγώνισμα επίσημα το 1988 και έγινε Ολυμπιακό άθλημα το 2016. Το ορειβατικό σκι υφίσταται και στην αθλητική του μορφή.

Έχουμε προτείνει το 2001 με έγγραφο μας στην Περιφέρεια Κρήτης (αριθμ.πρωτ.8/12-12-2001), να γίνει το νοτιότερο ορειβατικό μονοπάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα αρχίζει από τα Μάταλα, θα ενώνει όλους τους δήμους της Μεσαράς και θα καταλήγει στον Τσούτσουρα με ενδιάμεσα καταφύγια. Παράλληλα θα γίνει τόπος έλξης επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επίσης προτείναμε σε δήμους της Μεσαράς να οριοθετήσουν νέες πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές, τόσο στα Αστερούσια όρη, όσο και στον Ψηλορείτη. Ο σύλλογος μας έχει προβεί στη σήμανση αρχέγονων μονοπατιών, που είχαν ξεχαστεί από την αχρησία.

Το ενδιαφέρον μας για την υγεία του πληθυσμού και η αυξημένη ευαισθησία μας για το καθαρό περιβάλλον, μας οδήγησε παλιότερα στην κυκλοφορία μικρής αφίσας. Η αφίσα αυτή παρότρυνε τους αγρότες να μην πετούν στο έδαφος τα κουτάκια και φιάλες από τα φυτοφάρμακα. Παράλληλα προβήκαμε στις 13 Ιουνίου 2001 στον καθαρισμό μέρους του κάμπου ανατολικά των Μοιρών από τα πεταμένα κουτιά φυτοφαρμάκων.

Οι ορειβάτες είμαστε οι καλύτεροι οικολόγοι, διότι σεβόμαστε, αγαπούμε και προστατεύουμε το περιβάλλον. Θα έλεγα έχουμε με γίνει ένα με τη φύση.

Έχουμε διοργανώσει τέσσερις Παγκρήτιες Συγκεντρώσεις Ορειβατών με μεγάλη επιτυχία, όπως ομολογούν τα αδελφά σωματεία της Κρήτης. Έτσι δίνεται η ευκαιρία σε ορειβάτες από όλο το νησί, να γνωρίσουν από κοντά την περιοχή μας.

Στην 28η Παγκρήτια Ορειβατική Συνάντηση που διοργάνωσε ο σύλλογος μας στις 27-28/9-2008 στα 20α γενέθλια του στην Ιερά Μονή Βροντησίου, είχαμε μεταφέρει στην αίθουσα δεξιώσεων της μονής την πρώτη έκθεση φωτογραφίας μελών του συλλόγου μας, την οποία είχαμε παρουσιάσει στις 19 Απριλίου 2008 στο CAFΕ GΑLLΕRΥ στις Μοίρες. Μεταφέραμε με το φωτογραφικό φακό και απεικονίσαμε με την κάμερα ξεχωριστές ομορφιές από τα βουνά της Κρήτης και της Ελλάδας. Ήταν πολύ εντυπωσιακή και επικέντρωσε την προσοχή των επισκεπτών.

Έχουμε διοργανώσει αρκετές παιδικές ορειβασίες με Δημοτικά Σχολεία της περιοχής στο μαγευτικό δάσος του Ρούβα και τα παιδιά αποκόμισαν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με το βουνό.

Μέλη του συλλόγου μας δημοσιογραφούν συνεχώς στον τοπικό τύπο για τις δραστηριότητες και εξορμήσεις του συλλόγου εντός και εκτός Κρήτης. Παράλληλα ο Σύλλογος μας διατηρεί ιστοσελίδα στο διαδίκτυο www.eosm.gr και στο Facebook ως ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΙΡΩΝ. Έτσι η ενημέρωση του κοινού είναι πλήρης και σε καθημερινή βάση.

Θα ήταν ασφαλώς παράλειψή μας να μην αναφερθούμε στους διατελέσαντες προέδρους του ΕΟΣ Μοιρών και αυτοί διαχρονικά είναι οι εξής: Μανδαλάκης Αντώνης-επίτιμος, Κουνδουράκης Μιχάλης, Σπυριδάκης Γιώργης για πολλά χρόνια και Μαλεφιτσάκη Κατερίνα. Τους ευχαριστήσουμε θερμά για τη βοήθεια και τις υπηρεσίες που προσέφεραν στο σύλλογο.

Κλείνοντας την ομιλία μας, σας ευχαριστούμε πολύ για την αποψινή σας παρουσία και ευχόμαστε καλή βραδιά

 

Κείμενο : Μανόλης Δακανάλης

Φωτογραφίες : Μανόλης Δακανάλης & Θωμάς Παρθενάκης

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019
Άγιος Ιωάννης Σφακίων - Αγία Ρουμέλη
Αναχώρηση: 15:00
Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019
Άγιος Ιωάννης Σφακίων - Αγία Ρουμέλη
Αναχώρηση: 15:00
Σάββατο, 07 Σεπτεμβρίου 2019
39η Παγκρήτια Ορειβατική Συνάντηση στο δάσος του Ρούβα
Αναχώρηση: 00:00
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019
Φαράγγι Τράφουλα
Αναχώρηση: 08:00