Εξορμήσεις

12.02.2018
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - Κουδούνι Ψηλορείτη

ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΤΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ

Η βραχώδης αλπική κορφή Κουδούνι (υψ1860μ) του ανατολικού Ψηλορείτη είναι Μαδάρα, στην οποία ενδημούν λουτσές, κεντούκλες, μικρά σφεντάμια, χαμωτοί κέδροι, μαύρες, γαλαστιβίδες και αγριολούλουδα ανάλογα με την εποχή. Στη θέση Διπλόρι ενδημεί το δέντρο Ζέλκοβα - Αμπελίτσα – Ανέγνωρο και πάνω από τη μάνα του νερού στου Ρούβα η σπάνια ορχιδέα Κεφαλάνθηρο της Κρήτης που ανακαλύφθηκε το 1889, η Ρίγκιουμ Τερνάτυμα,

Στις 11 Φεβρουαρίου 2018 ο Ορειβατικός Σύλλογος Μοιρών με αρχηγό το Νεκτάριο Σαββάκη ανηφορήσαμε για την κορφή Κουδούνι από το μητάτο των Καψάληδων (υψ1410μ). Κατά τη βορειοανατολική πορεία μας συναντήσαμε μικρές και μεγάλες χιονούρες, γιατί δυστυχώς μέχρι σήμερα έχουν πέσει πολύ λίγα χιόνια.

Με αρκετό κρύο καιρό (+2-6 κελσίου) ανεβήκαμε στην κορφή. Υπήρχε μεγάλη διαύγεια και απέραντη θέα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα, που αποζημιώνει τον ορειβάτη. Ο χιονισμένος Γέρο Ψηλορείτης (υψ2456μ) μας εντυπωσίασε πολύ, γιατί τον βλέπαμε από τελείως διαφορετική οπτική γωνία. Νότια και κάτω από τα πόδια μας φιγουράρει το μαγευτικό πρινόδασος του Ρούβα, που είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας, ενώ από τα βόρεια το έτερο μεγάλο πρινόδασος του Βρομόνερου και το Κρουσανιώτικο Λιβάδι. Καμαρώσαμε τις κυριότερες χιονισμένες κορφές του Ψηλορείτη, Γυριστή (υψ1779μ), Αμπελάκια (υψ1441μ), Χαλασοκεφάλα (υψ1917μ) και τον Σκίνακα (υψ1750μ) με το Αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πάνω στην κορφή χαλαρώσαμε και απολαύσαμε τα τοπία. Όσο και φαίνεται παράξενο στο βουνό ξεφεύγεις χάνεις την επαφή με την πραγματικότητα, σε μια περίοδο όπου τα υψηλά ιδανικά και η αξιοπρέπεια του Έθνους μας δοκιμάζονται. Εμείς το λέμε εκτόνωση, διαφυγή, απελευθέρωση και επιστροφή στη φύση. Παίξαμε με τα χιόνια και γευματίσαμε μέσα σε μια δολίνη, η οποία μας προστάτευε από το κρύο.

Η επιστροφή μας έγινε από τη νότια πλαγιά του βουνού πραγματοποιώντας κυκλική πορεία, η οποία μας πήρε περίπου τέσσερις ώρες.

Κείμενο : Μανόλης Δακανάλης

Φωτογραφίες : Μανώλης Ντρετάκης

 

 

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Κυριακή, 09 Ιουνίου 2019
Μονή Οδηγήτριας - Μάρτσαλο - Κουνενούς - Μονή Οδηγήτριας
Αναχώρηση: 08:00
Κυριακή, 23 Ιουνίου 2019
Παξιμάδια
Αναχώρηση: 08:00