Εξορμήσεις

09.08.2017
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - Αράδαινα-Λουτρό-Γλυκά Νερά

ΑΡΑΔΑΙΝΑ-ΜΑΡΜΑΡΑ–ΛΟΥΤΡΟ

 

O Άγιος Ιωάννης Σφακιών (υψ.790μ) είναι φωλιασμένος μέσα σε ελαιόδεντρα και σε ένα εκτεταμένο πευκόδασος στις νότιες πλαγιές των Λευκών Ορέων. Με μια κονταριά τον ήλιο πάνω από τη δύση ορειβάτες του Ορειβατικού Συλλόγου Μοιρών εγκατασταθήκαμε στο μοναδικό ξενώνα του Αντώνη Γεωργιεδάκη στη θέση «Αλώνια». Περάσαμε μια ευχάριστη βραδιά και απολαύσαμε ένα πλούσιο δείπνο με Σφακιανά εδέσματα.

Ο οικισμός της Αράδαινας είναι κτισμένος πάνω στην αρχαία πόλη Αραδήν, η οποία αναφέρεται μεταξύ των 30 αρχαίων πόλεων της Κρήτης, που έκαναν συνθήκη με τον Ευμένη της Περγάμου το 2ο αιώνα π.χ. Ο οικισμός λόγω βεντέτας για ασήμαντη αφορμή τα θύματα του οποίου έφθασαν τα επτά εγκαταλείφτηκε το 1948. Εντυπωσιάζει η εκκλησία του Μιχαήλ Αρχαγγέλου του 14ου αι. η οποία υπήρξε έδρα επισκόπου. Ο οικισμός σήμερα αποτελεί ένα εθνολογικό μουσείο της Σφακιανής αρχιτεκτονικής στα αρχοντικά με καμάρες, τζάκια και πυργίσκους.

Η σιδερένια γέφυρα ύψους 138 μέτρων που ενώνει το φαράγγι, είναι δωρεά της οικογένειας Βαρδινογιάννη, η οποία κατάγεται από τον Άγιο Ιωάννη των Σφακιών και εγκαινιάστηκε στις 12-12-1987. Από το 2000 έχουν αρχίσει πάνω από τη γέφυρα τα άλματα στο κενό των τολμηρών, που θέλουν να δοκιμάσουν τις αντοχές τους.

Στις 6 Αυγούστου 2017 κατηφορίσαμε από την Αράδαινα στην κοίτη του ομώνυμου φαραγγιού ακολουθώντας ένα αρχέγονο μονοπάτι από καλντερίμι με πολλές φουρκέτες, το οποίο συνέδεε την Αράδαινα με την Ανώπολη Σφακιών. Το φαράγγι έχει μήκος 7 χιλιόμετρα και είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα φαράγγια των Λευκών Ορέων. Έχει πλούσια βλάστηση, που αποτελείται από πεύκα, κυπαρίσσια, σφεντάμια, ενώ στην κοίτη κυριαρχούν οι πικροδάφνες, λυγαριές, θρούμπες, φασκομηλιές κλπ. Εντυπωσιάζουν τα ψηλά κατακόρυφα τοιχώματα στα οποία φύεται ο δίκταμος ή έρωτας ενδημικό των βουνών της Κρήτης. Η ορνιθοπανίδα είναι επίσης εντυπωσιακή και αποτελείται από ασβούς, λαγούς, πέρδικες, γεράκια, γύπες, αίγαγρους και άλλα. Στη διαδρομή υπάρχουν μερικά δύσκολα περάσματα που απαιτούν αυξημένη προσοχή προς αποφυγή ατυχήματος. Το φαράγγι είναι άνυδρο εκτός από μια μικρή πηγή περίπου στα μέσα της διαδρομής. Η πορεία μέσα στο φαράγγι ήταν ευχάριστη, γιατί ήταν κάτω από τη σκιά των υψηλών τοιχωμάτων και των δέντρων.

Με την έξοδο από το άγριο και εντυπωσιακό αυτό φαράγγι αντικρίσαμε τη μαγευτική παραλία Μάρμαρα, η οποία είναι από τις ωραιότερες της Κρήτης. Λέγεται Μάρμαρα, γιατί τα βράχια γύρω από τον όρμο είναι από άσπρο μάρμαρο. Απολαύσαμε το ευχάριστο μπάνιο μας στα κρυστάλλινα νερά του Νότιου Κρητικού Πελάγους.

Ακολουθώντας το αρχέγονο παραλιακό μονοπάτι με προορισμό το Λουτρό Σφακιών κάτω από τον καυτό ήλιο λόγω καύσωνα που επικρατούσε, περάσαμε από την παραλία του Λύκου και τον όρμο του Φοίνικα με τον ομώνυμο οικισμό. Ο Φοίνικας αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη, γιατί λόγω μεγάλης κακοκαιρίας προσάραξε εκεί, το πλοίο που μετέφερε τον Απόστολο Παύλο στη Ρώμη το 61 μ Χ. (Πράξεις των Αποστόλων σελ.248 Κεφ. κ ζ, 14).

Λίγο πριν το Λουτρό πάνω στο ύψωμα δεσπόζει ο Τούρκικος Κουλές, που βρίσκεται σε αρίστη κατάσταση. Κτίστηκε στην μεγάλη επανάσταση του 1866-69 από τον Αβνή Πασά, μαζί με άλλους 150 σε στρατηγικά σημεία της Κρήτης, με σκοπό να δυσκολέψουν την ενδοεπικοινωνία των επαναστατών.

Το Λουτρό είναι κτισμένο αμφιθεατρικά σε ένα υπήνεμο φυσικό λιμάνι, την είσοδο του οποίου προστατεύει μια βραχονησίδα. Όλα τα οικοδομήματα είναι κτισμένα σε κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και μοιάζει με «Κυκλαδίτικο» χωριό.

Στο Λουτρό δεν υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχεία, ούτε είναι γεμάτοι με κίνηση οι δρόμοι, δεν υπάρχουν πολυσύχναστα εστιατόρια, ούτε καν αυτοκίνητα κυκλοφορούν, γιατί δεν πάει δρόμος. Εξυπηρετείται με πλοίο από τη Χώρα των Σφακιών και με τα πόδια από το πανάρχαιο μονοπάτι. Στο Λουτρό στην Επανάσταση του 1821 ιδρύθηκε η πρώτη Καγκελαρία σε ένα οίκημα που αργότερα στέγασε το Δημοτικό Σχολείο.

Από το Λουτρό άλλοι ορειβάτες ακολούθησαν το παραλιακό μονοπάτι για τη Χώρα των Σφακιών ή Εμπρόσγιαλος, περνώντας από τη γνωστή ανά το πανελλήνιο παραλία των Γλυκών Νερών, ενώ άλλοι προτίμησαν το πλοίο για τον ίδιο προορισμό.

Η όλη πορεία η οποία συνδυάζει βουνό, φαράγγι, θάλασσα και ιστορία μας πήρε συνολικά περίπου 5 ώρες

Φωτογραφίες : Μανώλης Ντρετάκης

Κείμενο : Μανόλης Δακανάλης

 

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2019
Βότομος - Μέσα Ρούβας - Μιτάτο Καψάληδων
Αναχώρηση: 07:30