Εξορμήσεις

30.06.2017
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - Φαράγγι Περβόλας

Φαράγγι Περβόλας 25-6-2017

 

Στα ανατολικά Αστερούσια και δυτικά του χωριού Μουρνιά υπάρχει το άγριο φαράγγι της Περβόλας (ή Γεροντζού). Η Περβόλα είναι ένα μικρό οροπέδιο γεμάτο αμπελώνες και ελαιώνες που αποτελούσε το «περβόλι» του χωριού Μουρνιά.

Το μήκος του φαραγγιού είναι περί τα 4 χιλιόμετρα και δεν συνίσταται για αρχάριους περιπατητές. Τα φαράγγι καταλήγει στην μικρή παραλία Καμινάκι η οποία είναι εξαιρετικής ομορφιάς.

Δεν υπάρχει σημαδεμένο μονοπάτι για την κατάβαση του φαραγγιού και η διάσχισή του γίνεται ως επί το πλείστο δίπλα ή εντός της ροής του ρέματος. Στο πρώτο μισό του φαραγγιού συναντάμε εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς όπως στενώματα μικρότερα των 4 μέτρων, μικρούς και μεγάλους καταρράκτες (μέχρι 25 μέτρα), λουριδωτά πετρώματα (κόκκινο-λευκό) και σπήλαια. Το δεύτερο μισό είναι σαφώς πιο βατό από το πρώτο αλλά με εξίσου μεγάλες κλίσεις εδάφους.

Το τελευταίο στένωμα του πρώτου μισού δεν δύναται να διασχισθεί χωρίς εξειδικευμένο εξοπλισμό (canyoning) λόγω των συνεχόμενων καταρρακτών οπού και ο τελευταίος και μεγαλύτερος είναι 25μέτρα. Εναλλακτικά, γίνεται αναρρίχηση από το πλάι του στενώματος μέχρι την βάση του καταρράκτη.

Το δύσβατο της περιοχής και η μεγάλη υψομετρική διαφορά μεταξύ του σημείου εκκίνησης και της παραλίας του Καμινακίου (περί τα 500μ) περιορίζει τον αριθμό των επισκεπτών στο συγκεκριμένο φαράγγι. Παρόλα αυτά, η ομορφιά του είναι εξωπραγματική και αξίζει οποίας προσπάθειας διάσχισης ακόμα και αν δεν φτάσετε στο Καμινακι.

 

 

Κείμενο : Νίκος Δασκαλάκης

Φωτογραφίες : Νεκτάριος Σαββάκης

 

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018
Γαύδος
Αναχώρηση: 00:00