Εξορμήσεις

08.05.2017
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - Φαράγγι Μέσωνα

Φαράγγι Μέσωνα

Από το γραφικό χωριό Καβούσι (υψ135μ) στις 7 Μάη 2017 ο Ορειβατικός Σύλλογος Μοιρών με αρχηγό την Κατερίνα Μαλεφιτσάκη, ακολούθησε ένα παλαιό οφιοειδές μονοπάτι από καλντερίμι, το οποίο ελίσσεται μέσα στο κακοτράχαλο φαράγγι του Μέσωνα μήκους 4 χιλιομέτρων.

Σε όλο το μήκος της πορείας τόσο στο φαράγγι, όσο και στις πλαγιές μοσχοβολούσε από τα αρωματικά φυτά φασκομηλιά, θυμάρι, ρίγανη και θρούμπα. Ο ερχομός της Περσεφόνης από τον κάτω κόσμο φέρνει την άνοιξη, με την οποία αναγεννιέται όλη η φύση και όλα τα δέντρα είχαν αρκετό αρωδαμό (βλάστηση). Ο Μάης είναι ο τελευταίος μήνας της άνοιξης και ο μήνας των λουλουδιών.

Στη θέση Αζοριά (υψ252μ) επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο, που ήκμασε από τη Νεολιθική Εποχή ίσαμε τον 5ο πχ αιώνα που καταστράφηκε από πυρκαγιά. Κατοικήθηκε ξανά τον 2ο πχ. αιώνα.

Στο τέλος το φαράγγι αλλάζει μορφή και μετατρέπεται σε ένα στενό πέρασμα με εκατέρωθεν κάθετες ορθοπλαγιές με μοναδικά πετρώματα κατάφυτες με πρίνους και σφεντάμια.

Το μονοπάτι σκαρφαλώνει στις απότομες αυτές πλαγιές παράλληλα με ένα τσιμεντένιο καταπότι που τρέχει κρυστάλλινο νερό. Στα πρώτα σπίτια του οικισμού Θρυπτή (υψ.860μ) κάναμε αναστροφή και ένα άλλο πανάρχαιο μονοπάτι από καλντερίμι μας έφερε πίσω στο όμορφο Καβούσι.

Στην περιοχή του Αζοριά επισκεφθήκαμε τη μνημειακή Ιερή ελιά ηλικίας 3.250 ετών, με περίμετρο κορμού 14,20 μέτρα και διάμετρο 4,90 μέτρα. Με κότινο από τα κλαδιά της στεφανώθηκε η πρώτη νικήτρια του Μαραθωνίου γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνας ΑΘΗΝΑ 2004.

Πραγματοποιήσαμε κυκλική πορεία μήκους 15 χιλιομέτρων, με υψομετρική διαφορά 725 μέτρων ανόδου και άλλα τόσα καθόδου. Αποδείχτηκε πολύ δύσκολη 2+ βαθμούς με πάρα πολλές εναλλαγές και μας πήρε συνολικά 8 ώρες. Μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε από τις καλύτερες διαδρομές της Κρήτης.

Κείμενο : Μανόλης Δακανάλης

Φωτογραφίες : Μανώλης Ντρετάκης .

 

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018
Γαύδος
Αναχώρηση: 00:00