Εξορμήσεις

25.04.2017
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - Πάνω Μεραμπέλο

Μονοπάτια και μοναστήρια του Πάνω Μεραμπέλου

Το μικρό χωριό Άνω Λούμα (υψ390μ) του Πάνω Μεραμπέλου είναι γεωργοκτηνοτροφικό και αναφέρεται ως Μετόχι σε έγγραφο του 1641. Σήμερα ανήκει στο Δήμο Αγίου Νικολάου.

O Ορειβατικός Σύλλογος Μοιρών στις 23 Απρίλη 2017 με σημείο εκκίνησης το παραπάνω γραφικό χωριό με τους παλιούς ανεμόμυλους, ανηφόρησε για την Ιερά Μονή Καρδαμούτσας. Η πορεία γίνονταν πάνω σε ένα πανάρχαιο μονοπάτι με καλντερίμι, που σήμερα σχεδόν έχει καταστραφεί. Υπάρχουν πολλά μετόχια με πεζούλες και τράφους που παλιά τα έσπερναν οι κάτοικοι, για να εξασφαλίσουν το ψωμί της χρονιάς, σήμερα έχουν ελιές και χαρουπιές. Οι πλαγιές είναι δασωμένες με μακία βλάστηση από σκήνους, κατσοπρινιάδες, ασπαλάθους, αγριελιές, αγκαραθιές και φρύγανα. Την αγριάδα με το μονοπάτι διαδέχτηκε αγροτικός δρόμος και λιόφυτα που φθάνουν ίσαμε τη μονή.

Η μονή της Καρδαμούτσας (υψ540μ) κτίστηκε την περίοδο της Ενετοκρατίας σε διάφορες φάσεις 15ος – 18ος αι. Είναι φρουριακού τύπου με υψηλή αρχιτεκτονική κατασκευή και το καθολικό είναι αφιερωμένο στον Τίμιο Σταυρό. Λειτουργούσε μέχρι το έτος 1900 και μετά αφέθηκε στη φθορά του αδηφάγου χρόνου. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπαλαιωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της. Δεν υπάρχει μοναχός στη μονή και ο παπά Μανόλης από τις Δωριές μας φιλοξένησε με ρακί και διάφορες λιχουδιές, τον ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Ένα αρχέγονο μονοπάτι μετά από μισής ώρας πορεία μας οδήγησε στη μονή Αρετίου (υψ530μ) με τα πανύψηλα λυγερόκορμα κυπαρίσσια. Η μονή άρχισε να κατασκευάζεται το 1580, είναι φρουριακού τύπου, διαθέτει αρκετούς χώρους, όπως ελαιοτριβείο, πατητήρια, φούρνους και μεγάλες στέρνες για νερό, γιατί η περιοχή είναι ξερική. Το καθολικό της μονής είναι αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα.

Από το Αρέτι κατηφορίσαμε σε μια φαραγγοκοιλάδα, δασωμένη από πρίνους ακολουθώντας ένα μονοπάτι, το οποίο μας οδήγησε στο εγκαταλειμμένο τώρα και πολλά χρόνια μικρό χωριό Χοντροβολάκι. Τα λείψανα των σπιτιών είναι οι αδιάψευστοι μάρτυρες της δομής των τότε νοικοκυριών και της κουλτούρας των κατοίκων του. Στο χωριό αυτό κάποτε υπήρχε ζωή, κίνηση, ενώ σήμερα υπάρχει νέκρα. Το Σεπτέμβριο του 2016 στο χωριό αυτό ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής γύρισε μερικά πλάνα για την ταινία Νίκος Καζαντζάκης.

Το τοπίο ήταν ανοιξιάτικο αναγεννημένο με πολύχρωμα λουλούδια και τα δασικά δέντρα με πλούσιο αρωδαμό (βλάστηση). Η ημέρα ήταν ηλιόλουστη και ευχάριστη με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Περάσαμε από οικισμούς, μετόχια με πεζούλες, χωριά και μοναστήρια. Υπήρξε συνδυασμός πεζοπορίας, θρησκείας και ιστορίας. Η περιοχή του Πάνω Μεραμπέλου έχει πολλά μοναστήρια και βυζαντινές εκκλησίες.

Η όλη διαδρομή ήταν 10 χιλιόμετρα και μας πήρε τέσσερις ώρες πορείας.-

Πηγές! Βυζαντινές μνήμες, Νίκου Ψιλάκη σελ. 97-103. Βικιπαίδεια.

Φωτογραφίες : Μανώλης Ντρετάκης

Κείμενο : Μανόλης Δακανάλης

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018
Γαύδος
Αναχώρηση: 00:00