Εξορμήσεις

10.04.2017
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - Φαράγγια Ρόζας&Αμπέλου

ΦΑΡΑΓΓΙΑ ΡΟΖΑΣ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΥ

Νότια του Χωριού Αβδού-Πεδιάδας (υψ300μ) στις δυτικές πλαγιές του όρους Δίκτη αρχίζει το φαράγγι της Αμπέλου, μέσα στο οποίο καταλήγει το εντυπωσιακό φαράγγι της Ρόζας.

Στις 9 Απριλίου 2017 με τον ήλιο μια κονταριά πάνω από την ανατολή, ο Ορειβατικός Σύλλογος Μοιρών με μια μικρή ευέλικτη ομάδα ακολούθησε ένα μονοπάτι στο φαράγγι της Ρόζας, το οποίο ελίσσεται άλλοτε στα πρανή του φαραγγιού και άλλοτε στην κοίτη του με ήπια ανηφορική κλήση.

Εντυπωσιάζουν οι γεωλογικοί σχηματισμοί με τα μεγάλα κάθετα βράχια από οξείδια του σιδήρου στο χρώμα της σκουριάς, εξ αιτίας των οποίων πήρε προφανώς το όνομα Ρόζα.

Στις κάθετες άγριες ορθοπλαγιές του φαραγγιού φωλιάζουν γύπες ή σκάρες και άλλα αρπακτικά πουλιά, τα οποία πετούσαν πάνω από τα κεφάλια μας. Η πλούσια βιοποικιλότητα του φαραγγιού αποτελείται από πρίνους, αζίλακες, σφεντάμια, τρεμιθιές (κράταιγος) και λιόπρινα. Η κοίτη είναι κατάφυτη από πικροδάφνες, ενώ αφθονούν τα αρωματικά βότανα, φασκόμηλα, θρούμπες, θυμάρια και ρίγανη. Σε όλο το μήκος του φαραγγιού υπήρχε απέραντη γαλήνη, την οποία σπούσαν τα γλυκά κελαιδήματα των πουλιών, που γιόρταζαν τον ερχομό της Άνοιξης.

Το μονοπάτι σε κάποιο σημείο αφήνει την κοίτη του ποταμού και σκαρφαλώνει φιδίσια σε μια πάρα πολύ ανηφορική πλαγιά. Τα πολύ επικίνδυνα σημεία προστατεύονται από ξύλινα κιγκλιδώματα. Λίγο πριν από την έξοδο στα κάθετα βράχια υπάρχει ένα πολύ στενό χαρακτηριστικό και επικίνδυνο πέρασμα, το οποίο σχεδόν κρέμεται στον γκρεμό. Το φαράγγι έχει συνολικό μήκος 2.750 μέτρα.

Στο τέλος της απότομης ανάβασης στην κορφή συναντήσαμε ένα ξύλινο παρατηρητήριο, στο οποίο ξεκουράζονται οι επισκέπτες και παράλληλα απολαμβάνουν το μεγαλείο της φύσης. Ανατολικά δεσπόζει η κορφή Καρφί (υψ1100μ) της Δίκτης με το Ιερό της Υστερομινωικής εποχής.

Ακολουθήσαμε ένα αγροτικό δρόμο και αφήσαμε αριστερά μας το χωριό Κερά με την ιστορική Μονή της Κεράς Παναγίας ή Καρδιώτισσας, η οποία βρίσκεται κοντά στον κεντρικό δρόμο Ηρακλείου-οροπεδίου Λασιθίου μέσα στο πράσινο.

Η πορεία μας συνεχίστηκε στο φαράγγι της Αμπέλου ακολουθώντας έναν κατηφορικό αγροτικό δρόμο, που διέρχεται ανάμεσα σε πεζούλες με ελαιόδεντρα. Από κάποιο σημείο φαίνεται πανοραμικά όλο το φαράγγι, που μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής, ενώ στο βάθος φιγουράρει το χωριό Γωνιές. Στο φαράγγι της Αμπέλου με μήκος 2.500 μέτρων εντυπωσιάζουν τα πρανή του με τους ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς, που σε συνδυασμό με την πλούσια βλάστηση και βιοποικιλότητα προσδίδουν στο φαράγγι ιδιαίτερη φυσική ομορφιά.

Σε κάποιο σημείο βρήκαμε το αρχέγονο μονοπάτι, που συνέδεε τα χωριά της περιοχής με το οροπέδιο του Λασιθίου, το οποίο μας οδήγησε πίσω στο σημείο εκκίνησης.

Πραγματοποιήσαμε μια κυκλική διαδρομή μήκους 7 χιλιόμετρα, με υψομετρική διαφορά 370 μέτρα ανόδου και άλλα τόσα καθόδου και μας πήρε συνολικά τέσσερις ώρες.

Η πορεία χαρακτηρίζεται πάρα πολύ εντυπωσιακή και ενδιαφέρουσα.

Κείμενο : Μανόλης Δακανάλης

Φωτογραφίες : Μανώλης Ντρετάκης , Μανόλης Δακανάλης

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018
Γαύδος
Αναχώρηση: 00:00