Εξορμήσεις

15.02.2017
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - ΚΟΥΔΟΥΝΙ 12-2-2017

ΣΕΛΙ-ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ -ΚΟΥΔΟΥΝΙ του ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ

 

Σήμερα (12-2-2017) σε ολόκληρο τον Ψηλορείτη επικρατούσαν δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός και φυσούσε θυελλώδης παγωμένος βοριάς. Ένα τεράστιο πυκνό σύννεφο κάλυπτε ολόκληρο το βουνό, έπεφταν αραιές νιφάδες και η ορατότητα ήταν πολύ περιορισμένη λόγω της παχιάς αχλής.

Από τη θέση Σελί του ανατολικού Ψηλορείτη μια μικρή ομάδα ορειβατών του Ορειβατικού Μοιρών, αρχίσαμε την ανάβαση για την κορφή Αμπελάκια (υψ1300μ) κόντρα στις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Οι χιονισμένοι πρίνοι, τα σφεντάμια, οι θάμνοι με τους κρυστάλλους ήταν ακανόνιστοι πίνακες ζωγραφικής, γιατί ο χειμώνας βάζει πάντα τις δικές του μοναδικές πινελιές.

Στο παρατηρητήριο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου που είναι σε μια κορφή, η θερμοκρασία ήταν κάτω του μηδενός και ο θυελλώδης βοριάς μετά δυσκολίας μας επέτρεψε την είσοδο. Μέσα από το παρατηρητήριο παρατηρούσαμε τη θύελλα στον Ψηλορείτη απολαμβάνοντας το έτοιμο καφεδάκι που κρατούσαμε.

Τέσσερις ορειβάτες επεχείρησαν να ανέβουν στην προγραμματισμένη πορεία για την κορφή Κουδούνι (υψ1860μ), αλλά από τα μέσα της διαδρομής επέστρεψαν για τους ίδιους παραπάνω λόγους.

Πραγματοποιήσαμε δυο απολαυστικές πορείες εν μέσω θύελλας και αποκομίσαμε αρκετές εμπειρίες. Η ορειβασία είναι εσωτερικό άθλημα και αγώνας που εξυψώνει την ψυχή και χαλυβδώνει το σώμα και τη θέληση.

 

Κείμενο : Μανόλης Δακανάλης

Φωτογραφίες : Νεκτάριος Σαββάκης

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Κυριακή, 22 Απριλίου 2018
Αζιλακόδασος
Αναχώρηση: 07:00
Κυριακή, 06 Μαΐου 2018
Ανώγεια-Άγιος Υάκινθος
Αναχώρηση: 07:00
Κυριακή, 27 Μαΐου 2018
Καλά Λιμάνια - Αγιοφάραγγο -Μάρτσαλο
Αναχώρηση: 08:00
Κυριακή, 03 Ιουνίου 2018
Φαράγγι Σαμαριάς
Αναχώρηση: 05:00