Εξορμήσεις

31.01.2017
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - Βροντήσι-Σαμάρι-Δ.Ρούβα

ΒΡΟΝΤΗΣΙ - ΣΑΜΑΡΙ

Του ορειβάτη Δακανάλη Μανόλη

Η Ιερά Μονή Βροντησίου(υψ530μ) βρίσκεται στις νότιες υπώρειες της Χαλασοκεφάλας του Ψηλορείτη και ανήκει στο Δημ. Διαμέρισμα Ζαρού του Δήμου Φαιστού. Η μονή ιδρύθηκε ίσως τη Β΄ Βυζαντινή περίοδο, έγγραφες όμως μαρτυρίες υπάρχουν από το 1400. Εδώ στη μονή ο γνωστός κρητικός ζωγράφος Μιχ. Δαμασκινός της κρητικής αναγέννησης, ζωγράφισε έξι από τις πιο αντιπροσωπευτικές αγιογραφίες του.

Από το Βροντήσι (θέση Κουτσουνάρα) στις 29 Φεβρουαρίου 2017 ο Ορειβατικός Μοιρών ανηφόρισε για την κορφή «Σαμάρι». Βαδίζαμε μέσα στο πευκόδασος άλλοτε σε δασικό δρόμο και άλλοτε σε ένα πανάρχαιο πολύ ανηφορικό μονοπάτι, το οποίο ελίσσεται κάτω από τους πρίνους, σφεντάμια, πεύκα και κυπαρίσσια.

Στο καταφύγιο «Σαμάρι» (υψ1370μ) φθάσαμε ύστερα από τρεις ώρες σκληρής ανάβασης, ενώ η θερμοκρασία βρίσκονταν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Όλα τα βουνά γύρωθε ήταν κάτασπρα από τα χιόνια καθώς και το μαγευτικό δάσος του Ρούβα. Η θέα από εκεί ψηλά μας αποζημιώνει, ξεχνούμε την κούραση και τα καθημερινά προβλήματα. Στο βουνό ξεφεύγεις, απελευθερώνεσαι και γίνεσαι άλλος άνθρωπος. Αυτό επιδιώκουμε εμείς οι ορειβάτες.

Κατά την επιστροφή μια ομάδα ορειβατών επέστρεψε πίσω από το δασικό δρόμο, ενώ μια άλλη ομάδα ακολούθησε το δρομολόγιο Σαμάρι-Δυο Πρίνοι-Φαράγγι Γάφαρη–Βότομος. Για την πρώτη ομάδα η πορεία κράτησε πέντε ώρες ενώ για την δεύτερη έξι και πλέον ώρες. Συνολικά διανύσαμε 17,1 χιλιόμετρα και κάναμε υψομετρική διαφορά 830 μέτρα.

Κείμενο : Μανόλης Δακανάλης

Φωτογραφίες : Μανώλης Ντρετάκης, Θωμάς Παρθενάκης

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018
Γαύδος
Αναχώρηση: 00:00