Εξορμήσεις

20.12.2016
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - Ζαριανό Φαράγγι-Ρούβας

ΣΤΟ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΡΟΥΒΑ

Στις 18 Δεκεμβρίου 2016 αρκετοί ορειβάτες του Ορειβατικού Μοιρών ανεβήκαμε από τη λίμνη Βότομος στο μαγευτικό πρινόδασος του Ρούβα. Διαβήκαμε το άγριο φαράγγι του Ζαρού ή Γάφαρη με τις κάθετες ορθοπλαγιές κατάφυτες από πεύκα σπάνιας ομορφιάς.

Το πρινόδασος του Ρούβα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα ίσως και στην Ευρώπη εκτάσεως 30.000 στρεμμάτων, μέσα στο δάσος ενδημούν, αζίλακες, σφεντάμια, λιόπρινα, πεύκα, κυπαρίσσια κλπ. Αποτελεί ένα πλούσιο οικοσύστημα από απόψεως χλωρίδας και πανίδας. Στη θέση Διπλόρι ενδημεί η Zelkova, ampelitsea ή Ανέγνωρο, ενώ πάνω από τη μάνα του νερού το Κρητικό Κεφαλάνθηρο, ένα είδος ορχιδέας μοναδικής στον κόσμο. Η ορνιθοπανίδα αποτελείται από ασβούς, αγριόγατους ή φουρόγατους, ζουρίδες, πέρδικες, λαγούς, φίδια, γεράκια, γύπες κλπ.

Η ημέρα ήταν ηλιόλουστη με χαμηλές θερμοκρασίες και φυσούσε παγωμένος βοριάς , ήλιος με δόντια όπως λέει ο λαός μας. Γύρωθε οι πλαγιές ήταν κάτασπρες από χιόνια. Δυστυχώς λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας η έλλειψη νερού ήταν αισθητή παντού και ο εντυπωσιακός καταρράχτης του φαραγγιού ήταν ξηρός. Γενικά μαγευτήκαμε με αυτά που είδαμε στην πορεία μας.

Επιστρέψαμε πίσω από το ίδιο δρομολόγιο, διανύσαμε συνολικά 10,5 χιλιόμετρα και μας πήρε περίπου 5 ώρες. Ήταν η τελευταία πορεία του έτους 2016, που μας αποχαιρετά σε λίγες μέρες.

Κείμενο : Μανόλης Δακανάλης

Φωτογραφίες : Γιώργος Σπυριδάκης

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018
Γαύδος
Αναχώρηση: 00:00