Εξορμήσεις

09.11.2009
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - Φαρράγγι Αράδαινας

Φαράγγι Αράδαινας - Μάρμαρα - Χώρα Σφακίων

Στον Αη Γιάννη Σφακίων, στο ηλιοβασί λεμα, ο ήλιος πορφυρός, στ'αρχοντικό. π' απέμεινεν μόνον η αρχόντισσα, το παρελθόν μιλά μέσα απ'τις φωτογραφίες, τις κρεμασμένες στους τοίχους, στο φτωχικό, π' απέμειναν οι συμβίοι θαλεροί ασπρομάλληδες, με τις αναμνήσεις της φτώχιας και της καλοπέρασης κι απ' τα Λευκά Όρη να κατεβαίνει τ' άρωμα της μαλοτήρας και του δίκταμου, του πεύκου και του κυπαρισσιού. Στο κατάλυμα ο Αντώνης και η Άννα περιποιητές καταπληκτικοί -κατάλευκα τα σεντόνια στα κρεβάτια, νοστιμότατο το φαγητό στα πιάτα, ευφραντικό το κρασί στα ποτήρια, πλούσιο το γέλιο στα χείλη.

Το πρωί ένα αληθινό ξημέρωμα. Ακούστηκαν τα πετεινάρια να αναγγέλλουν το φως της μέρας, ακούστηκαν τα κουδουνίσματα των κοπαδιών, να παίρνουν δρόμο για βοσκή -αν και οι φράχτες είναι περιορισμός της ελεύθερης τροφοσυλλογής- φάνηκεν το δάσος δυνατό με τη δροσιά της νύχτας, για να αντιμετωπίσει την ζεστή αυγουστιάτικη μέρα.

Στην Αράδαινα τα χαλάσματα μολογούν μια παλιά αρχοντιά, οι γεροτσουνάτες ελιές προσδιορίζουν την ευφορία του λιγοστού εγκλωβισμένου χώματος αναμεσώς των διάκενων της πέτρας, η σιδερένια γέφυρα επιταχύνει το πέρασμα από τη μια στην άλλη πορεία του φαραγγιού και τα πέτρινα σκαλοπάτια οδηγούν στο βάθος του.

Η ματιά κατευθύνεται προς τα πάνω. Τα μάγουλα πέτρινα και κατακόρυφα προκαλούν δέος και θαυμασμό, τα φυτά -δέντρα και θάμνοι- σφιχταγκαλιασμένα τα ριζώματά τους με τα χαράκια, στολίδια τα φυλλώματά τους του μονότονου γκρίζου χρώματος, λίγα πουλιά μ' ένα φτερούγισμα να βρίσκονται απ' τη μια στην άλλη παρειά, δυό - τρεις αναρριχητές - αίγες - σβέλτες να βόσκουν αζάληστες σταλισμένες στο πουθενά και 'μείς περιπατητές κάτω στον πυθμένα του φαραγγιού να νιώθουμε μικρό κομμάτι συμμετοχής στο μεγαλείο τούτο. Άρωμα πλημμυρίζει τα πνευμόνια σαν αγγίξεις κάποιο θυμάρι, μια φασκομηλιά, ένα κλαδί λυγαριάς, μια έρπουσα αγριομέντα.

Με το περπάτημα εικόνες αναρίθμητες μοναδικές ταχυδρομούνται στα κιτάπια του νου, εγγράφονται στις γραμμές του για να παραμείνουν εκεί, που να ικανοποιούν της μνήμης τις ανάγκες. Σε κάποια σημεία τα στριμωγμένα χαράκια απ' την ορμή των νερών του χειμώνα αφήνουν διάκενα - περάσματα κι η προσοχή δεν αποσπάται απ' την αποτύπωση της άγριας ομορφιάς.

Στα πλατέματα και προς τα χαμηλά επικρατεί η λυγαριά που η έλλειψη του ολοήμερου ήλιου και της αδηφαγίας της αίγας την ανάγκασαν να αναπτύξει κορμοστασιά, να γίνει σε πολλά σημεία ωραιότατα δέντρα. Μέχρι κοντά στο κύμα της θάλασσας το φαράγγι της Αράδαινας δεσπόζει με την ομορφιά και το μεγαλείο του αντέχοντας τη σύγκριση με άλλα ξακουστά φαράγγια. Και κει στο τέλος του μια παραλία - λευκή αμμουδιά μαρμαροβοτσαλιαστή, νερά λάμποντα, γαλανά και σμαραγδί, σπηλιές μισές στη θάλασσα μισές στον αέρα, με μέτωπα αληθινοί πίνακες, με πυθμένα βάθους πολλών μέτρων, ολοκάθαρα ορατό, μ'αταίριαστες σ' αυτήν την ομορφιά κάποιων φουσκωτών ταχύπλοων θορυβοποιών.

Το μονοπάτι απ' τα Μάρμαρα -όφις στα πλάγια του βουνού- περνά μέσα απ' την καταπατημένη παραλία του οικισμού Λύκου και Φοίνικα.

Γεροντολιές αιωνόβιες -πολλές έχουν πνεύσει τα λοίσθια, άλλες επιμένουν θαλερές, να φωτοσυνθέτουν- έργα τέχνης ανυπέρβλητα μνημεία της φύσης.

Χαρουπιές στιλπνόφυλλες, ολοπράσινες, πεισματάρες στο καμίνι των νότιων παρειών των Λευκών Ορέων, χαίρουν άκρας υγείας και πάνω τους τα πλάγια του βουνού θεόγυμνα, ποιός ξέρει από ποιες παλιές καταστροφικές μανίες.

Το φρούριο πάνω απ' το Λουτρό, άχρηστο πια όπλο, μιας και κουρσάροι έπαψαν να υπάρχουν και κάτω το Λουτρό, κατάλευκο μεν «τρόχαλος» δε, μιας και οι νέοι κουρσάροι έγιναν αυθαίρετοι οικιστές για την εξυπηρέτηση των τουριστικών πακέτων. Το μονοπάτι - σκαλοπάτια στενά καθαρά των Rums μέσα στο Λουτρό- συνεχίζει να οφιοδρομεί προς τη Χώρα Σφακίων. Ακούεται κάτω το κύμα να χαϊδολογεί το βότσαλο της παραλίας, που και που στις αμμουδιές λούονται φλογισμένοι επισκέπτες, στ' Άσπρα Χώματα το καμίνι στις δόξες του και στα Γλυκά Νερά σώματα αληθή ως τα πλάθει η ζωή χαίρονται την καταπληκτική παράλια δροσιά.

Πιο πέρα τα χαράκια φλογισμένα απ'την έλλειψη παντελούς σκιάς, επισημαίνουν καλό πάτημα στο πέρασμά του και παρέκει το ανηφόρι προκαλεί λούσιμο από ιδρώτα για ν' ανέβεις ως τον ασφαλτόδρομο.

Στα Σφακιά τα πλοιάρια έρχονται και φεύγουν, ξεφορτώνουν και φορτώνουν τουρίστες για την Γαύδο και τα παράλια ως την Παλαιόχωρα.

Στο λεωφορείο ο Μανόλης χαίρεται που επιστρέψαμε όλοι σώοι αβλαβείς κι ευχαριστημένοι και τα έξι παιδιά της παρέας αψηφώντας την κούραση λένε πως αξίζει να ξανακάνουν την περιήγηση σε τέτοια όμορφα μέρη.

Ο οδηγός του Δήμου Μοιρών με υπομονή, σωστή και ασφαλή οδήγηση, μας επιστρέφει στην αναγκαία καθημερινότητα.

Σκαλοπάτια

Είναι τα σκαλοπάτια

δρόμος παλιός

στις διαφορές των υψομέτρων,

στο πέρασμα από τη μια στην άλλη παρειά

των φαραγγιών της γης και της ζωής.

Είναι τα σκαλοπάτια

ν' ανεβαίνεις στα ψηλά στις Κορφές,

να κατεβαίνεις στα χαμηλά στις κοίτες.

Σαν διαβαίνεις σκαλοπάτια

και προς τα πάνω στις κορφές

και προς τα κάτω στις κοίτες

χρειάζονται δυνάμεις για να κρατηθείς

ακέραιος διαβάτης.

Σαν ανεβαίνεις απ' τον άνεμο,

που ο ορίζοντας σου απλώνεται στα πέρατα

σαν κατεβαίνεις, απ' την κατρακύλα,

που η ματιά σου περιορίζεται στον πάτο.

Και η κορφή και ο πάτος

μπορούν να σταματήσουν την πορεία σου

όπως μπορούν και να την συνεχίσουν

αν ψάξεις σκαλοπάτια για να βρεις.

23/8/09

24/8/2009

Αποστόλης Π. Παυλίδης

Φωτογραφίες :Ντρετάκης Μανώλης

Φωτογραφίες


Σχετκά με τον Ε.Ο.Σ.Μ.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 08.08.88

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Η ορειβασία – πεζοπορία δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μέσα από την ορειβασία δεν καλλιεργείται το ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά η συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Το αίσθημα όμως της νίκης αναπληρώνεται από τις μοναδικές στιγμές που απολαμβάνει ο ορειβάτης, δίπλα στη φύση. Δεν είναι μόνο η χαρά της κατάκτησης της κορυφής, αλλά το «ταξίδι» προς την κορυφή, η παρέα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των ορειβατών. Εικόνες και συναισθήματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή τους.

Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ