Νέα του συλλόγου

21.06.2021
ΝΕΑ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2ου εξαμηνου 2021

ΙΟΥΛΙΟΣ

4

Μονή Γουβερνέτου Φαράγγι Αυλακίου

Το φαράγγι Αυλάκι βρίσκεται στο Ακρωτήρι κοντά στη μονή Γουβερνέτου, 16χλμ ανατολικά των Χανίων. Είναι από τα σημαντικότερα φαράγγια της Κρήτης με ιδιαίτερη θρησκευτική αξία, καθώς στις τριγύρω σπηλιές του έβρισκαν καταφύγιο πολλοί μοναχοί και ασκητές. Μέσα στο μικρό αυτό φαράγγι υπάρχει η εγκαταλελειμμένη μονή Καθολικού, ίσως το αρχαιότερο μοναστήρι της Κρήτης, και γι’ αυτό θα το ακούσετε κι ως φαράγγι Καθολικού. Η πορεία μας θα ξεκινήσει από το καλντερίμι που ξεκινά από τη μονή Γουβερνέτου. Μετά από 10’ πορείας, συναντάμε την σπηλιά της Παναγίας Αρκουδιώτισσας με το αρχαίο ιερό της Αρτέμιδος. Από εκεί το μονοπάτι γίνεται έντονα κατηφορικό και το τοπίο ακόμη πιο άγριο. Μετά από άλλα 10’ καταλήγουμε στην εγκαταλελειμμένη Μονή του Καθολικού με τον σπηλαιώδη ναό του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη.

Είναι εύκολη πεζοπορία αλλά έντονα κατηφορική, με αποτέλεσμα η επιστροφή να είναι κουραστική.

Αφού επιστρέψουμε θα επιβιβαστούμε στο λεωφορείο και θα πάμε για μπάνιο στο Σεϊτάν λιμάνι.

Αρχηγός Μανόλης Δακανάλης τηλ 6977310091

Η μετάβαση θα γίνει με λεωφορείο

Ώρα αναχώρησης 7

18

Φαράγγι Αγίας Ειρήνης

Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης βρίσκεται στη δυτική πλευρά των Λευκών Ορέων, στην επαρχία Σελίνου. Έχει πάρει το όνομα του από το χωριουδάκι που βρίσκεται κοντά στην είσοδο του, 46 χλμ. από τα Χανιά. Το μήκος του είναι 7.50 χλμ και η διάβαση του διαρκεί περίπου τρεις ώρες. Το ρέμα που διέρχεται από το φαράγγι καταλήγει στη θάλασσα, στο χωριό Σούγια με την όμορφη παραλία, όπου μπορούμε να απολαύσουμε ένα αξέχαστο μπάνιο στα νερά του Νότιου Κρητικού Πελάγους.

Το Αγιερηνιώτικο φαράγγι είναι το δεύτερο σε επισκεψιµότητα φαράγγι του Νοµού Χανίων µετά τη Σαμαριά, ενώ είναι επισκέψιµο για µεγαλύτερη χρονική περίοδο.

Αρχηγός Μανόλης Δακανάλης τηλ 6977310091

Η μετάβαση θα γίνει με λεωφορείο

Ώρα αναχώρησης 5

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

1

Φαράγγι Σαρακίνας

Σύμφωνα με την ελληνική Μυθολογία ο Γίγαντας Σαραντάπηχος που ήταν γιος του πατέρα των θεών Δία έσκυψε κάποτε διψασμένος να πιει νερό από το ποτάμι Κρυγιός ή Μύρτος κοντά στην Ιεράπετρα. Η μακριά του γενειάδα έσκισε στα δύο το βράχο του βουνού κι έτσι δημιουργήθηκε το επιβλητικό Φαράγγι της Σαρακίνας. Η Σαρακίνα βρίσκεται λίγα μέτρα έξω και βόρεια από το χωριό Μύθοι της επαρχίας Ιεράπετρας και σε απόσταση αναπνοής από το παραλιακό χωριό Μύρτος, όπου και είναι οι εκβολές του Κρυοπόταμου που διαρρέει το φαράγγι.

Η Σαρακίνα έχει τοιχώματα εντυπωσιακά που τα συναντάμε κυρίως σε τεχνικά φαράγγια, δηλαδή φαράγγια που έχουν στην κοίτη τους απότομες καταβάσεις και η διάσχισή τους είναι δυνατή μόνο με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού. Το πλάτος κυμαίνεται από 3-10 μέτρα και επειδή η κλίση στα τοιχώματα είναι σε πολλά σημεία αρνητική κλείνει από πάνω μην αφήνοντας το φως να εισχωρήσει σε κάποια σημεία. Τα τοιχώματα είναι μοναδικής ομορφιάς και κοφτά φτάνοντας τα 150 μέτρα κατακόρυφο ύψος.

Αρχηγοί: Γιάννης Κονιωτάκης τηλ 6948485190

& Γιάννης Καργάκης τηλ 6982143540

Η μετάβαση θα γίνει με λεωφορείο

Ώρα αναχώρησης 8:00

7-8

Παραλία Ελυγια Αη Γιάννη διανυκτέρευση

Σάββατο αναχώρηση με δικά μας αυτοκίνητα για τον αη Γιάννη Καπετανιανών. Διανυκτέρευση στην παραλία Ελυγιά και την Κυριακή πορεία προς τον σπηλαιώδη ναό Αγίου Αντωνίου, τον Κουδουμά και για μπάνιο στα πράσινα νερά.

Αρχηγοί: Κώστας Καμπουράκης 6932331608

& Μανόλης Λεκάκης 6932331615

22

Φαράγγι Χαυγά ή Κριτσάς

Από το χωριό Τάπες προς Κριτσά

Περίπου 10χλμ πεζοπορίας και περίπου 4 ωρών

Αρχηγός Μανόλης Δακανάλης τηλ 6977310091

Η μετάβαση θα γίνει με λεωφορείο

Ώρα αναχώρησης 7

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

5

Παράνυμφοι - Τρεις Εκλησιές

Τα Αστερούσια Όρη είναι συνώνυμα με την αγριάδα και τα απόκοσμα τοπία τους που προκαλούν οποιονδήποτε επιχειρήσει να τα ανακαλύψει. Ένα μονοπάτι που προσφέρει αμέτρητες συγκινήσεις είναι το αρχαίο καλντερίμι που ενώνει το χωριό Παράνυμφοι με τις Τρεις Εκκλησιές και ελίσεται στην κόψη του γκρεμού.

Η πορεία μας ξεκινάει από τους Παρανύμφους (υψόμετρο 510 μ.) και από χωματόδρομο φτάνουμε στην παμπάλαια μονή του Αγίου Παύλου (υψ. 460 μ.), όπου υπάρχει πηγή με νερό. Μετά κατηφορίζουμε από μονοπάτι μέσα από ένα άγριο φαράγγι και έχοντας πάντα μοναδική θέα στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος.

Αρχηγοί: Γιάννης Κονιωτάκης τηλ 6948485190

& Γιάννης Καργάκης τηλ 6982143540

Η μετάβαση θα γίνει με λεωφορείο

Ώρα αναχώρησης 8:00



26

Νίδα - Ακώλυτα - Σκαρόνερο - Καμαραϊκό - Νίδα

Αρχικά ακολουθούμε από τη Νίδα το μονοπάτι Ε4 προς τον Τίμιο Σταυρό και να στη συνέχεια για τα Ακώλυτα. Κατηφορίζουμε από την πηγή Σκαρόνερο έχοντας συνεχώς μια καταπληκτική θέα και στη συνέχεια πηγαίνουμε στο Καμαραϊκό σπήλαιο, κι από κει επιστροφή στη Νίδα διαγράφοντας κυκλική πορεία και κάνοντας τον γύρο της Μαύρης.

Αρχηγός Μανόλης Δακανάλης τηλ 6977310091

Η μετάβαση θα γίνει με δικά μας αυτοκίνητα

Ώρα αναχώρησης 8:00



ΟΚΤΩΒΡΗΣ

3

Άγιος Παύλος - Πρέβελη

Ξεκινάμε από την παραλία Αγίου Παύλου και περνάμε διαδοχικά τον αμμόλοφο, τις παραλίες μικρή Τριόπετρα και μεγάλη Τριόπετρα, θαυμάζοντας το κύμα του Λυβικού να κτυπά τις τρεις πέτρες μέσα στη θάλασσα. Περπατώντας πάνω στην άμμο, περνάμε διαδοχικά εκπληκτικής ομορφιάς παραλίες όπου θαυμάζουμε την εκβολή του Κουρταλιώτη ποταμού μαζί με το Φοινικόδασος.

Αρχηγός: Μιχάλης Τζαγκαράκης τηλ 6974335007

Η μετάβαση θα γίνει με λεωφορείο

Ώρα αναχώρησης 8:00


16-17

Αη Γάννης - Αγία Ρουμέλη

Ένα όμορφο διήμερο με διαμονή στον Αη Γιάννη Σφακίων και πορεία προς την Αγία Ρουμέλη

η διαδρομή περνάει από τη Σελούδα ή Καλό Πόρο, το υπέροχο μπαλκόνι του Άη Γιάννη με την καταπληκτική θέα, κατεβαίνει στον Άγιο Παύλο, όπου θα κάνουμε μπάνιο, και ακολουθώντας το παραλιακό μονοπάτι Ε4 καταλήγει στην Αγία Ρουμέλη.

Η μετάβαση θα γίνει με δικά μας αυτοκίνητα

Αρχηγοί: Κώστας Καμπουράκης 6932331608

& Μανόλης Λεκάκης 6932331615



28

Αναμένονται λεπτομέρειες για την εκτός Κρήτης

24

Τρυπητή Κατάρτι Βρουλίδια

Στα άγρια κι επιβλητικά Αστερούσια, ακολουθώντας το μονοπάτι από την Τρυπητή ως την παραλία Κατάρτι και στη συνέχεια Βρουλίδια.

Η μετάβαση θα γίνει με δικά μας αυτοκίνητα

Αρχηγός: Μανώλης Σαββάκης 6972728967

Ώρα αναχώρησης 8:00

ΝΟΕΜΒΡΗΣ

7

Καπετανιανά Κόφινας

Διασχίζοντας σηματοδοτημένα μονοπάτια στα Άγρια κι επιβλητικά Αστερούσια θα κάνουμε μια κυκλική πορεία περίπου 10χλμ ξεκινόντας από τα Καπετανιανά ανεβαίνοντας στην ιερή κορυφή του Κόφινα κι επιστρέφοντας από άλλο μονοπάτι.

Η μετάβαση θα γίνει με δικά μας αυτοκίνητα

Γιάννης Κονιωτάκης τηλ 6948485190

Ώρα αναχώρησης 8:00

13-14

Καταφύγιο Πρίνος Ηρακλείου

Άνω Ασίτες- Καταφύγιο Πρίνος-Γυριστή

Ένα όμορφο διήμερο με διανυκτέρευση στο καταφύγιο Πρίνος του ΕΟΣ Ηρακλείου.

Πρόγραμμα

Αναχώρηση από Μοίρες ( Ηρώον) 2:30 με δικά μας οχήματα με προορισμό Άνω Ασίτες.

Από εκεί πεζοπορούμε εως το καταφύγιο περίπου 1,5 ώρα.

Στο σακίδιο μας έχουμε μόνο τον ρουχισμό κι εξοπλισμό μας, νερό, σνάκ και απαραίτητα σλίπιγκ μπαγκ.

Φαγητό θα φάμε στο καταφύγιο.

Κυριακή πρωί 8:00 αναχώρηση για μια απαιτητική πορεία στην Γυριστή.

Ώρες πορείας 5-6.

Εναλλακτικά όσοι δεν ακολουθήσουν την δύσκολη πορεία θα πεζοπορήσουν γύρω από το καταφύγιο στην υπέροχη φύση και όλοι μαζί ξανά το μεσημέρι στο καταφύγιο, αφού γευματίσουμε, θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής.

Απαραίτητα δηλώσεις συμμετοχής στον Μανώλη Σαββάκη εως την Πέμπτη το βράδυ, ωστε να υπάρξει μέριμνα για τις προμήθειες που θα χρειαστούν για το φαγητό.

Το κόστος θα διαμορφωθεί ανάλογα. Ρωτήστε τον αρχηγό.

Αρχηγός: Μανώλης Σαββάκης 6972728967

 

 

28

Φαράγγι Πλατανίων

Το Φαράγγι Πλατανίων σχηματίζεται πάνω από το χωριό Πλατάνια, ενώνοντας τις νοτιοδυτικές πλαγιές του Ψηλορείτη με την κοιλάδα του Αμαρίου.

Ένα πολύ απότομο, αλλά ασφαλές, μονοπάτι ανηφορίζει ως την είσοδό του στην περιοχή Κοκκινοχάρακο.

Από το μονοπάτι θα έχουμε τρομερή θέα στους εντυπωσιακούς γκρεμούς, τους κατακόρυφους βράχους ασβεστόλιθου βαμμένους στα κιτρινοκόκκινα χρώματα της διάβρωσης, στις βραχοσκεπές και στα πολλά σπήλαια.

Σε μικρό πλάτωμα που σχηματίζεται σε υψόμετρο περίπου 800μ, υπάρχει ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Αντωνίου, κτισμένος δίπλα σε πηγή με νερό.

Μετά παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής κάνοντας κυκλική πορεία και μέσα απο το δάσος επιστρέφουμε στο χωριό Πλατάνια απ όπου ξεκινήσαμε

Η μετάβαση θα γίνει με δικά μας αυτοκίνητα

Αρχηγός: Γιώργος Σπυριδάκης τηλ 6944583511

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

12

Βροντήσι - Σαμάρι - Δυο Πρίνοι - Ζαρός

Στην πλέον καθιερωμένη εορταστική τελευταία πορεία του χρόνου, θα ξεκινήσουμε από το Κουτσουνάρι πιο πάνω από το Βροντήσι, θα ανηφορήσουμε μέσα από το δάσος ως το Ποροσώμαρο, θα συνεχίσουμε στους δυο Πρίνους στην καθιερωμένη φιλοξενία, και μετά θα κατηφορίσουμε προς Το δάσος του Ρούβα και θα μπούμε στο Ζαριανό φαράγγι για την επιστροφή.

Πληροφορίες ΔΣ

">

Φωτογραφίες


Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Κυριακή, 28 Απριλίου 2024
ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΟΥΔΟΥΜΑ
Αναχώρηση: 08:00
Σάββατο, 11 Μαΐου 2024
11-12 ΠΑΧΝΕΣ
Αναχώρηση: 14:00
Κυριακή, 19 Μαΐου 2024
ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟ ΦΑΡΑΓΓΙ
Αναχώρηση: 00:00
Κυριακή, 26 Μαΐου 2024
ΠΛΑΤΥΣ ΠΟΤΑΜΟΣ
Αναχώρηση: 08:00

Warning: include(/home/clients/webman/webman_ring.php): failed to open stream: No such file or directory in /usr/www/users/eosmoiro/_includes/footer.webman on line 30

Warning: include(): Failed opening '/home/clients/webman/webman_ring.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php/') in /usr/www/users/eosmoiro/_includes/footer.webman on line 30