Νέα του συλλόγου

16.10.2014
ΝΕΑ - Ζαγοροχώρια - αναλυτικό πρόγραμμα

Ανακοινώθηκε από τον ΕΟΣ Ηρακλείου το αναλυτικό πρόγραμμα για την εξόρμησή μας στα Ζαγοροχώρια .

Ζαγοροχώρια – Αναλυτικό Πρόγραμμα

Η λέξη Ζαγόρι πρωτοεμφανίστηκε σε έγγραφο του 1321 και σημαίνει «πίσω από τα βουνά». Είναι ένα από τα πολλά τοπωνύμια της Ηπείρου, που προέρχονται από τα σλαβικά, από την πρόθεση Ζα που σημαίνει «πίσω» και το ουσιαστικό gora που σημαίνει «βουνό». Τα Ζαγοροχώρια είναι φημισμένα για την απίστευτη φυσική ομορφιά τους, την ξεχωριστή αρχιτεκτονική τους και τη μακρά ιστορία τους. ΤοΖαγόρι έχει έκταση 1.000τ. χλμ και χωρίζεται σε τρία γεωγραφικά τμήματα: το Δυτικό, το Ανατολικό και το Κεντρικό Ζαγόρι.

ΗΜΕΡΑ 1η: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/10/2014

Αναχώρηση από αεροδρόμιο Ηρακλείου στις 20.45 και άφιξη στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης στις 22.00. Επιβίβαση στο λεωφορείο με προορισμό την Βίτσα, ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά χωριά του Ζαγορίου. Βρίσκεται στο κεντρικό Ζαγόρι και είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός. Εδώ θα διανυκτερεύσουμε τα τρία από τα τέσσερα βράδια της παραμονής μας στα Ζαγοροχώρια.

ΗΜΕΡΑ 2η: ΣΑΒΒΑΤΟ 25/10/2014

Βίτσα (1.000μ) – Σκάλα Βίτσας – Γεφύρι Μίσιου – Κουκούλι – Γεφύρι Κοντοδήμου – Κήποι – Τρίτοξο γεφύρι Πλακίδα – Γεφυράκι Καπεταν Αρκούδα – Δίλοφο (880μ)

Αναχώρηση από Βίτσα 9.30 π.μ. Ώρες πορείας 4.30 Βαθμός Δυσκολίας: 1

Αφού πάρουμε το πρωινό μας, και λίγο μετά το χωριό παίρνουμε ένα καταπληκτικής αρχιτεκτονικής πέτρινο φιδωτό μονοπάτι, τη σκάλα της Βίτσας, που κατεβαίνει την απότομη πλαγιά και μας οδηγεί στογεφύρι του Μίσιου και μετά από λίγο στο Κουκούλι.

Στην διαδρομή συναντάμε τέσσερα πέτρινα τοξωτά γεφύρια και τέσσερα παραδοσιακά πετρόχτιστα χωριά του κεντρικού Ζαγορίου μοναδικής αντιπροσωπευτικής αρχιτεκτονικής και ομορφιάς.

Κινούμαστε σε πέτρινα καλντερίμια και φυσικά μονοπάτια μέσα σε δάση κυρίως βελανιδιάς και γαύρου, ενώ βλέπουμε μέρος της χαράδρας του Βίκου ανάμεσα από τα χωριά Κουκούλι και Βίτσα.

Στο Κουκούλι θα επισκεφτούμε το μουσείο στο Πνευματικό Κέντρο ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ με μια συλλογή με όλα τα φυτά και τα βότανα που φύονται στη χαράδρα του Βίκου (αποξηραμένα φυσικά), μια βιβλιοθήκη 5.000 τόμων, μια συλλογή ορυκτών και μία έκθεση παλαιών χειρόγραφων, καθώς και τα ερείπια του Μύλου Λαζαρίδη και το «ΒΙΚΟΓΙΑΤΡΟ».Συνεχίζοντας για Κήπους και τέλος για Δίλοφο θαυμάζουμε τα ξακουστά για την αρχιτεκτονική και τη μοναδική συμμετρία τους γεφύρια του Πλακίδα ή Καλογερικό και του Νούτσου ή Κοκκόρου.

Από το Δίλοφο θα μεταφερθούμε με το λεωφορείο περίπου στις 16.00 η ώρα στο Βραδέτο για βόλτα ως τηΜπελόη με την καταπληκτική θέα στο φαράγγι του Βίκου. Επιστροφή σε περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά.

Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το Μονοδένδρι για φαγητό και τσιπουράκια.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο.

ΗΜΕΡΑ 3η: ΚΥΡΙΑΚΗ 26/10/2014

Διάσχιση Χαράδρας Βίκου

Μήκος διαδρομής: 16,347 χλμ. Ωρες πορείας: 7 Βαθμός δυσκολίας: 2

Συνολική Υψ. Ανάβαση: 1016 μ. Συνολική Υψ. Κατάβαση: 874 μ.

Μέγιστο Υψόμετρο: 1076 μ. Ελάχιστο Υψόμετρο: 499 μ.

Ένα απ” τα μεγαλύτερα και βαθύτερα φαράγγια του κόσμου είναι το φαράγγι του Βίκου. Από τα εντυπωσιακότερα της Ευρώπης με κάθετους γεωλογικούς σχηματισμούς με μεγάλη ποικιλία και εναλλαγή διαφορετικών οικοσυστημάτων, μια πανδαισία χλωρίδας και πανίδας αποτελεί ένα από τα λίγα εναπομείναντα καταφύγια άγριας ζωής στην Ευρώπη.

Παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία βλάστησης αρχίζοντας από τα πουρνάρια, την κουμαριά, το φιλλύκι, την κουτσουπιά, τη βελανιδιά, τη μαύρη πεύκη, το σφενδάμι, τους γαύρους, την οξυά. Πάνω από πενήντα είδη δασικών δέντρων και θάμνων βρίσκονται στο Βίκο.

Η χλωρίδα του Βίκου είναι απ” τις πλουσιότερες. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν στο Δρυμό πάνω από 1700 είδη και υποείδη.

Η ιστορική φήμη του Βίκου για την χλωριδική αξία του οφείλεται στα φαρμακευτικά φυτά του, που οι θεραπευρικές ιδιότητές των ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Τα φαρμακευτικά φυτά στο Βίκο ξεπερνούν τα 250 είδη χαρακτηριστικά είναι η μέντα, το φασκόμηλο, ο ελλέβερος ο κυκλόφυλλος, το κώνειο, η γαλατσίδα, η σατουρέγια, το τσάιβουνού κ.α. Οι κάτοικοι των χωριών, γύρω απ” το Βίκο, συγκέντρωναν φαρμακευτικά φυτά που τα χρησιμοποιούσαν σαν γιατρικά. Οι Βικογιατροί ή κομπογιαννίτες όπως τους έλεγαν παλαιότερα έγιναν πασίγνωστοι για τις ικανότητές τους να γιατρεύουν ασθενείς. Πολλοί απ” αυτούς ήταν τόσο άξιοι και περιζήτητοι που μετανάστευαν στην Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

Το φαράγγι του Βίκου είναι μαζί με το φαράγγι της Σαμαριάς τα δύο πιο γνωστά φαράγγια της Ελλάδας.Η διαδρομή μας διασχίζει το φαράγγι, ξεκινά από το Μονοδένδρι και καταλήγει στο χωριό Βίκος.

Ακολουθούμε το μονοπάτι που ξεκινά από το Μονοδένδρι, παρακάμπτουμε λίγο ως το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, και στη συνέχεια κατηφορίζοντας προς την χαράδρα από ένα καλντερίμι που έχει φτιάξει η Δασική Υπηρεσία, φτάνουμε στο βάθος της χαράδρας. Από εκεί αριστερά όπως κατεβαίνουμε συναντάμε το ξεροπόταμο και προχωρούμε συνεχώς από την αριστερή του πλευρά. Φτάνουμε στην περιοχή Κλήμα, σε 3 ώρες περίπου, όπου ενώνεται το φαράγγι του Βίκου με το φαράγγι του Μέγα Λάκκου. Εκεί υπάρχει και το μοναδικό πόσιμο νερό της περιοχής. Φανταστική περιοχή με πλούσια βλάστηση.

Μετά το Κλήμα κινούμενοι πάντα στην αριστερή μεριά του φαραγγιού συναντάμε το εικονοστάσι της Αγ. Τριάδας, τις πηγές του Βοιδομάτη ποταμού και το εκκλησάκι της Παναγίας σε άλλες 3 ώρες περίπου. Από κει ανεβαίνουμε στο χωριό Βίκος σε μία ώρα περίπου.

Φαγητό στο Βίκο και επιστροφή στο ξενοδοχείο για να τακτοποιήσουμε τα πραγματα μας για την αυριανή αναχώρηση.

ΗΜΕΡΑ 4η: ΔΕΥΤΈΡΑ 27/10

Πάπιγκο – Καταφύγιο Αστράκας – Γκαμήλα ή Δρακόλιμνη

Πάπιγκο – Καταφύγιο Αστράκας:

Μήκος διαδρομής: 7 χλμ. Ώρες πορείας: 4 Βαθμός δυσκολίας: 2

Συνολική Υψ. Ανάβαση: 989μ. Συνολική Υψ. Κατάβαση: 42μ. Μέγιστο Υψόμετρο: 1928μ. Ελάχιστο Υψόμετρο: 977μ.

Καταφύγιο Αστράκας – Δρακόλιμνη – Καταφύγιο Αστράκας:

Μήκος διαδρομής: 6 χλμ. Ώρες πορείας: 3 Βαθμός δυσκολίας: 1 (Συνολικός Βαθμός Δυσκολίας και των δύο πορειών: 3)

Συνολική Υψ. Ανάβαση: 295μ. Συνολική Υψ. Κατάβαση: 220μ.

Μέγιστο Υψόμετρο: 2002μ. Ελάχιστο Υψόμετρο: 1745μ

Καταφύγιο Αστράκας – Γκαμήλα – Καταφύγιο Αστράκας:

Μήκος διαδρομής: 8 χλμ. Ώρες πορείας: 5 Βαθμός δυσκολίας: 2 (Συνολικός Βαθμός Δυσκολίας και των δύο πορειών: 4)

Συνολική Υψ. Ανάβαση: 826μ. Συνολική Υψ. Κατάβαση: 244μ.

Μέγιστο Υψόμετρο: 2497μ. Ελάχιστο Υψόμετρο: 1774μ.

Ένας από τους δημοφιλέστερους ορειβατικούς προορισμούς της Ηπείρου, η Τύμφη ή κοινώςΓκαμήλα,χαρακτηρίζεται από έντονο ανάγλυφο, με απότομους γκρεμούς που σχηματίστηκαν πριν από 37 με 150 εκατομμύρια χρόνια. Οι πλαγιές του είναι κατάφυτες από οξιές, βελανιδιές και κέδρους, ενώ ψηλότερα συναντάμε μαύρη πεύκη, μακεδονίτικο έλατο και ρόμπολα. Οι υψηλότερες κορυφές τής Τύμφης είναι η Γκαμήλα 2.497μ., η Γκούρα 2.467μ, η Αστράκα 2.432μ.

Στα οροπέδια τής Τύμφης υπάρχουν πολλές γραφικές αλπικές λίμνες με πλούσιους θρύλους και παραδόσεις, με γνωστότερη τη Δρακόλιμνη.

Η ορειβατική μας διαδρομή αρχίζει από το χωριό Μικρό Πάπιγκο (υψόμετρο 977μ.) και έχει ως πρώτο στόχο για όλη την ομάδα, το καταφύγιο της Αστράκας (1928μ), κτισμένο το 1966, στη θέση Ραδόβολη, στον αυχένα που σχηματίζεται μεταξύ των κορυφών της Αστράκας και του Λάπατου. Στο καταφύγιο της Αστράκας θα διανυκτερεύσουμε, γι’ αυτό θα πρέπει κατά τη διάρκεια της πορείας να έχουμε μαζί μας προσωπικά είδη, υπνόσακκο ή σεντόνια. Τα υπόλοιπα πράγματά μας θα μείνουν στις βαλίτσες μας, θα φορτωθούν και θα παραμείνουν στο λεωφορείο. Το καταφύγιο διαθέτει φαγητό, νερό, αλλά και κουβέρτες.

Στην αρχή η διαδρομή μας περνά από δασωμένο μονοπάτι, γρήγορα όμως το τοπίο απογυμνώνεται αφού πλέον μπαίνουμε στην Αλπική ζώνη της Τύμφης. Το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο, συντηρημένο και με συχνή σήμανση. Στην διάρκεια της πορείας μέχρι το καταφύγιο θα συναντήσουμε τρεις πηγές. Πρόκειται για τις βρύσες: «Αντακλή» (1178μ), «Τράφος» (1522μ.) και «Κρούνα» (1780μ).

Από το καταφύγιο η ομάδα θα χωριστεί σε κείνους που θα συνεχίσουν για την Γκαμήλα (2497μ) ή την Αστράκα (2436 μ) και σε αυτούς που θα φτάσουν μέχρι την Δρακόλιμνη. Εξαρτάται από την φυσική κατάσταση καθενός και από τις καιρικές συνθήκες.

Γκαμήλα: Η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς Τύμφη, θεωρείται το πιο μεγαλόπρεπο βουνό στο κορμό της Β. Πίνδου. Είναι το βουνό που συνδυάζει δύο διαφορετικές όψεις, που το κάνουν να διαφέρει από πολλά βουνά της πατρίδας μας. Η βορεινή πλευρά του είναι μια σειρά από ορθοπλαγιές, που διακόπτονται από βαθιές χαράδρες και λούκια. Ενώ στη νότια πλευρά οι κορυφές, κατεβαίνουν ομαλά και σχηματίζουν ένα μεγάλο οροπέδιο.

Δρακολίμνη της Τύμφης: Στον ορεινό όγκο της Τύμφης και σε υψόμετρο μεταξύ 1500-2050 μ. Υπάρχουν 11 μικρές ορεινές, υποαλπικές λίμνες, των οποίων η διάμετρος δεν ξεπερνά τα 100 με 200 μέτρα. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι η Δρακολίμνη της Τύμφης, η οποία βρίσκεται σε ένα οροπέδιο ύψους 1800 μ., με επιφάνεια 8 στρέμματα και σχήμα ελλειψοειδές. Αν και έχουν ειπωθεί πολλές υπερβολές για το βάθος της, μετά από μετρήσεις βρέθηκε ότι αυτό δεν ξεπερνά τα 3μ. Η Δρακολίμνη της Τύμφης οφείλει την δημιουργία της στους τελευταίους παγετώνες (πριν από 10.000 χρόνια) που διαμόρφωσαν το τοπίο αυτό. Στα νερά της ζουν οι τρίτωνες (triturus alpestris), ή κοινώς δρακάκια, που επιβιώνουν το χειμώνα πέφτοντας σε χειμερία νάρκη.

ΗΜΕΡΑ 5η: ΤΡΙΤΗ 28/10/2014

Τελευταία ημέρα και η επιστροφή αρχίζει από το Καταφύγιο Αστράκας προς το Πάπιγκο, αφού επισκεφτούμε τις πασίγνωστες Κολυμπήθρες που σχηματίζονται από το ρέμα του Ρογκόβου.

Αναχώρηση από το Πάπιγκο στις 12.00 για Μέτσοβο, το γραφικότερο οικισμό της Ελλάδας, για να πάρουμε μια μικρή γεύση από τα μουσεία του, τα πετρόχτιστα αρχοντικά, τα μοναστήρια, τις είκοσι παραδοσιακές βρύσες και τα πλακόστρωτα καλντερίμια του. Αναχώρηση στις 14.30 για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και την επιστροφή μας στο Ηράκλειο.

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η !

Όσοι συμμετέχουν στην εξόρμηση πρέπει να είναι ενεργά μέλη του Συλλόγου, γι’ αυτό όσοι έχουν ταυτότητα πρέπει να την κρατούν μαζί τους. Όσοι δεν έχουν ταυτότητα πρέπει να επικοινωνήσουν μαζί μας και να τακτοποιήσουν τυχόν οφειλές συνδρομών, ούτως ώστε να έχουμε την αντίστοιχη βεβαίωση μέλους από την Ομοσπονδία.

Μέχρι την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014 πρέπει να έχει εξοφληθεί το ποσόν της συμμετοχής. Επίσης τηνΤετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014, ώρα 21.00, ραντεβού στα γραφεία του Συλλόγου μας για τις τελευταίες

Φωτογραφίες


Πρόγραμμα εκδρομών

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Κυριακή, 21 Απριλίου 2024
ΟΞΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΝΑΞΟΣ
Αναχώρηση: 08:00
Κυριακή, 28 Απριλίου 2024
ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΟΥΔΟΥΜΑ
Αναχώρηση: 08:00
Σάββατο, 11 Μαΐου 2024
11-12 ΠΑΧΝΕΣ
Αναχώρηση: 14:00
Κυριακή, 19 Μαΐου 2024
ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟ ΦΑΡΑΓΓΙ
Αναχώρηση: 00:00

Warning: include(/home/clients/webman/webman_ring.php): failed to open stream: No such file or directory in /usr/www/users/eosmoiro/_includes/footer.webman on line 30

Warning: include(): Failed opening '/home/clients/webman/webman_ring.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php/') in /usr/www/users/eosmoiro/_includes/footer.webman on line 30